Apakah Proses Beli Rumah Pertama Anda?

Beli rumah pertama bukanlah satu perkara mudah! Ianya datang dengan pelbagai tanggungjawab dan prosedur.

Banyak perkara perlu diambil kira dan disediakan terlebih dahulu sebelum anda membuat keputusan untuk membeli rumah pertama

Paling penting sekali, anda mestilah menyiapkan diri dengan maklumat penting! Rumah bakal menjadi aset terbesar anda, dan pada penghujung harinya anda tidak mahu membuat keputusan yang salah. .

Tapi janganlah menunggu lama sangat sebab harga rumah tidak akan menurun dan tempoh loan rumah tidak akan semakin pendek. Jadi lebih baik untuk membeli rumah semasa muda!

Jadi, disini kami telah sediakan maklumat penting untuk membantu anda memahami proses membeli rumah pertama anda. Secara mudahnya, proses membeli rumah boleh dibahagikan kepada 3 fasa seperti berikut:

  1. Fasa persediaan
  2. Fasa pembelian
  3. Fasa tukar nama

Nampak seperti mudah? pada realitinya, terdapat banyak lagi prosedur penting yang mungkin tidak termasuk di dalam 3 fasa ini.

Jadi sebelum kita pergi ke fasa-fasa ini, dibawah adalah prosedur beli rumah pertama yang anda perlu ambil tahu!

 Proses Beli Rumah Pertama Anda - step by step

Proses ini mungkin berubah mengikut rumah yang anda beli dan proses anda sendiri, yang paling penting ialah untuk memastikan anda membeli rumah yang didalam kemampuan anda. Skor kredit rendah? Jangan risau, baca 5 cara beli rumah walaupun skore kredit anda buruk.

BACA: 5 CARA DAPATKAN DUIT UNTUK BELI RUMAH

1. Fasa Persediaan

Persediaan membeli rumah pertama

Wajib untuk korang buat persediaan awal yang rapi sebelum beli hartanah pertama korang. 

Pertama sekali adalah korang perlu semak kelayakan pinjaman perumahan (housing loan) dengan bank terlebih dahulu.

Bank pula akan rujuk 3 perkara penting ni dahulu sebelum luluskan pinjaman korang iaitu: 

i) Pendapatan (income)

Korang boleh periksa dahulu formula ini untuk tengok sama ada korang layak tak untuk buat pinjaman perumahan dengan bank.

Formula = (Komitmen lama + Komitmen rumah yang hendak dibeli) ÷ Pendapatan bersih x 100

Bank akan menolak permohonan anda sekiranya nilai melebihi 70%.

ii) Scoring

Scoring bermaksud pemohon pinjaman mempunyai ciri-ciri orang yang boleh membayar hutang dengan baik. Bank akan melihat latar belakang pemohon tersebut daripada pelbagai perkara seperti status pekerjaan pemohon, tahap pendidikan dan lain-lain perkara yang akan dinilai oleh pihak bank.

iii) CCRIS (Central Credit Reference Information System)

CCRIS ialah rekod kewangan yang diselia dan dipantau oleh Bank Negara Malaysia untuk melihat corak pembayaran pinjaman, sebarang komitmen bank serta hutang anda.

Jangan risau kalau anda belum mempunyai sebarang rekod dalam CCRIS. Anda masih boleh buat permohonan loan rumah.

Sediakan dokumen berikut juga semasa buat permohonan:

  • Salinan kad pengenalan
  • Slip gaji
  • Penyata bank
  • Penyata KWSP
  • Surat Tawaran Bekerja

Tapi kalau anda gunakan khidmat ejen hartanah, anda boleh serahkan kesemua dokumen penting di atas kepada ejen untuk buat semakan kelayakan pinjaman perumahan dengan pelbagai pihak bank.

Selesai bab pinjaman, fikirkan mengenai deposit rumah pula. Selalunya deposit rumah adalah 10% dari harga rumah. Sebagai contoh, harga rumah bernilai RM300k, deposit rumah pula adalah RM30k.

Secara ringkasnya, anda perlu rancang kewangan anda untuk masa akan datang kerana apabila anda sudah mengambil pinjaman,ini bermakna anda akan mempunyai komitmen untuk membayar pinjaman tersebut setiap bulan sehingga selesai.

Jadi pastikan anda ambil kira perbelanjaan harian seperti makan minum dan lain-lain perkara sebelum anda tandatangan perjanjian pinjaman perumahan tersebut. Ukur baju di badan sendiri ye.

Selepas anda mempunyai perancangan yang rapi, barulah anda dikira selesai dalam fasa pertama ini.

Popular di SPEEDHOME:
– bilik sewa kl
– bilik sewa di shah alam
– rumah sewa murah di klang

2. Fasa Pembelian

Apakah Proses Beli Rumah Pertama Anda - house budget

Tibalah masanya untuk anda mulawindow shopping” untuk rumah yang bersesuaian dengan perancangan korang masa kat fasa 1 sebelum ni.

Kalau dah jumpa rumah yang anda dah berkenan, bolehlah mula buat bayaran tempahan unit tersebut.

Pastikan bayaran dibuat kepada agensi hartanah atau firma guaman sahaja. JANGAN SESEKALI bayar kepada akaun peribadi!

Buat booking segera sebelum terlepas ke tangan orang lain. Harga booking hanya 3% dari harga rumah itu. 

Time ni lah pembeli rumah akan terasa “sakit” sangat sebab di fasa inilah pembeli akan keluarkan duit yang begitu banyak untuk bayar macam-macam kos rumah.

Tapi jangan risau. Anda tetap boleh beli rumah kalau anda beli rumah pada tahun 2019 dengan adanya Home Ownership Campaign yang akan berakhir pada Disember 2019.

BACA: 2019 Adalah Tahun Terbaik Untuk Beli Rumah Pertama Anda

Setelah selesai membuat bayaran tempahan tersebut, anda akan menandatangani satu borang. Pastikan anda lampirkan borang tersebut bersama dengan dokumen yang lain untuk memohon pinjaman perumahan. Atau serahkan kepada ejen anda untuk menguruskannya.

Beri masa dalam semingu ke dua minggu untuk mendapatkan kelulusan permohonan pinjaman tersebut. Tapi pastikan anda lengkapkan kesemua dokumen yang diperlukan, baru loan boleh approve.

Lepas loan dah approve, ejen akan maklumkan kepada peguam hartanah untuk sediakan Sales & Purchase Agreement (S&P). Anda boleh tandatangan surat perjanjian ini dalam masa 2 minggu sahaja.

Jangan lupa sediakan bayaran baki 7% untuk deposit rumah semasa tandatangan S&P ye. 

3. Fasa Tukar Nama

Proses Beli Rumah Pertama Anda - deal confirmed

Peringkat ini, pemohon rumah dah boleh bertenang sikit sebab kebanyakan kerja seperti pengesahan dokumen dengan pihak bank, pemaju dan lain-lain akan dilakukan oleh peguam hartanah korang.

Kalau nak tahu, rumah pegangan bebas (freehold) kebiasaannya ambil masa 3-4 bulan untuk tukar nama. 

Manakala rumah pegangan pajakan (leasehold) pula mengambil masa lebih kurang 6 bulan ke 1 tahun.

Apabila semua perkara dah selesai dan telah pun ditandatangan, peguam akan menghubungi anda untuk periksa rumah terlebih dahulu.

Pastikan korang pergi tengok rumah ye untuk lihat apa yang okay atau tak okay dengan keadaan rumah tu. 

Kalau ada apa-apa defect, bolehlah korang terus bagitahu pihak pemaju atau owner dan claim apa yang patut.

Kalau semuanya okay, korang dah boleh ambil kunci rumah daripada peguam.

SELESAI!

Tahniah kerana berjaya beli rumah pertama korang! 

2 thoughts on “Apakah Proses Beli Rumah Pertama Anda?

  • April 11, 2021 at 4:35 pm
    Permalink

    Kenapa jangkamasa fasa tukar nama terlalu LAMA? Isu apa sebenarnya? Pejabat tanah atau PEGUAM sendiri? Minta admin bagi maklumbalas. Hilang sabar dah saya dgn proses ni.

    Reply
    • April 21, 2021 at 4:51 pm
      Permalink

      Hai! Terima kasih kerana menghubungi kami, jangka masa proses pindah milik rumah bergantung kepada status tanah, sama ada ianya berstatus freehold (dianggarkan mengambil masa dalam empat bulan dari tarikh pembelian), leasehold yang mempunyai sekatan pihak berkuasa negeri (dianggarkan mengambil masa dalam 10 bulan, master title;untuk mengethaui status ini anda kena buat carian rasmi dekat pejabat tanah (keseluruhannya dianggarkan mengambil masa dalam 10 bulan).

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *