Penyerahan Tuntutan Sewaan

Rekod Tuntutan SPEEDHOME

 • Allianz General Insurance Malaysia telah membayar lebih daripada RM800,000 kepada tuan rumah SPEEDHOME setakat ini sejak permulaan perkongsian pada tahun 2017.  
 • Lebih daripada 300 tuan rumah berjaya menerima pembayaran tuntutan
 • 60% tuntutan diluluskan oleh Allianz dalam masa 6 hari bekerja dari saat tuan rumah menyerahkan semua dokumen yang diperlukan kepada SPEEDHOME

Apa yang perlu dilakukan sebelum mengemukakan tuntutan anda?

1) Kunjungi unit anda untuk memeriksa bil tertunggak dan sebarang kerosakan.

2. Ambil gambar unit dan barang yang rosak.

3) Buat laporan polis untuk tujuan tuntutan insurans.

4) Sediakan dokumen sokongan seperti yang disebutkan di bawah untuk setiap tuntutan.

Dokumen sokongan

 1. Laporan polis: Sila rujuk DI SINI untuk contoh/sampel laporan polis.
 2. Salinan bil-bil tertunggak
 3. Sebut harga atau resit untuk setiap pembaikan
 4. Foto setiap barang yang rosak
 5. Foto unit selepas penyewa meninggalkan unit kediaman
 6. Untuk penggantian barangan baru: Gambar harga semasa di kedai fizikal atau kedai dalam talian atau dokumen yang setara untuk menunjukkan harga yang rosak
 7. Untuk penggantian barangan baru: Resit pembelian terdahulu (Jika tidak dapat disediakan, sila beritahu kami tahun pembelian)
 8. Peralatan elektrik yang rosak: Laporan teknikal atau kenyataan bertulis oleh tukang

Pengecualian

Pengecualian adalah peruntukan polisi yang menghilangkan liputan untuk beberapa jenis risiko. Dalam istilah lain senarai berikut akan menjelaskan beberapa jenis senario/risiko yang TIDAK ditanggung oleh pihak insurans:

 • Pakai dan Lusuh. Apabila kerosakan isi rumah mungkin disebabkan oleh mutu kerja yang tidak baik / pemasangan yang tidak kukuh / bahan binaan yang tidak baik, ia diklasifikasikan sebagai kehausan yang tidak boleh dituntut (melainkan ada kemungkinan berlaku kerosakan berbahaya oleh penyewa). Sekiranya penghawa dingin tidak berfungsi kerana terlalu panas akibat habuk yang terbentuk di dalam pemampat, ia dianggap haus dan lusuh semasa penggunaan dan tidak dapat dituntut.
 • Serangga Perosak. Masalah perosak / keadaan hama (disebabkan oleh kutu, lipas pepijat, tikus atau yang setara) yang menyebabkan kandungan isi rumah tidak bersih atau tidak dapat digunakan kerana masalah kesihatan seperti peti sejuk atau tilam juga tidak boleh dituntut.
 • Penyerahan Tuntutan. Tuntutan yang baru sahaja dibuat sejak kebelakangan ini, yang ditakrifkan sebagai 30 hari dari tarikh kehilangan. Tuan rumah perlu menghantar e-mel kepada SPEEDHOME untuk memaklumkan mengenai penyewa yang sudah lari dari unit sewa atau penyerahan kunci oleh penyewa supaya SPEEDHOME dapat menguruskan garis masa penyerahan tuntutan untuk tuan rumah.
 • Cuaca yang Ekstrem. Kerosakan yang disebabkan oleh perubahan kelembapan atau kekeringan atmosfera atau suhu yang melampau, pendedahan kepada cahaya tidak dapat dituntut (melainkan jika kerugian atau kerosakan tersebut disebabkan oleh ribut, fros atau kebakaran).
 • Kecacatan Mekanikal. Kerosakan akibat kecacatan mekanikal / gangguan mekanikal / kerosakan mekanikal peralatan elektronik tidak boleh dituntut.
 • Penukaran Kunci Pintu. Kos menukar kunci pintu kerana isu keselamatan akibat penyewa tidak menyerahkan kunci tidak boleh dituntut.
 • Calar. Calar atau kemik sesuatu barang atau keretakan dan / atau pecahan kaca, barangan tembikar, marmar, rakaman gramofon dan / atau barang yang rapuh tidak boleh dituntut (melainkan disebabkan oleh pencuri, perompak dan / atau kebakaran).
 • Penyewa Ganti. Kehilangan sewa tidak boleh dituntut sekiranya terdapat penyewa ganti yang membuat perjanjian penyewaan dengan tuan rumah yang memulakan penyewaan sebelum berakhirnya tempoh 4 minggu selepas kehilangan tempoh sewa.
 • Ilustrasi. Sekiranya kehilangan sewa berlaku pada 1 Julai, kehilangan sewa tidak boleh diterima apabila tuan rumah membuat perjanjian penyewaan baru dengan penyewa ganti untuk memulakan penyewaan pada 28 Julai. Walau bagaimanapun, kehilangan sewa hanya boleh diterima sekiranya tarikh permulaan pada atau selepas 29 Julai.
 • Kerosakan struktur akibat kecurian oleh bukan penyewa. Ia tidak boleh dituntut di bawah polisi. Bahagian manafaat ketidakselesaan dari polisi merangkumi (a) kerja pembaikan kecil sekiranya Penyewa melarikan diri / meninggalkan penyewaan dan perjanjian penyewaan ditamatkan selama tempoh insurans. Oleh itu, kerosakan struktur akibat kecurian oleh bukan penyewa tidak termasuk dalam polisi.

Untuk memahami lebih lanjut, silakan hubungi kami di [email protected]

Anda telah bersedia untuk mengemukakan tuntutan? Klik butang berikut untuk meneruskan proses tuntutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *