For LandlordsFor Tenants

Co-Living Di Malaysia

Pastinya ramai yang tertanya-tanya apakah yang dimaksudkan dengan co-living. Bukankah sama sahaja seperti menyewa?

Mendapat inspirasi daripada konsep co-working, kebanyakan daripada kita kini lebih terbuka untuk berkongsi ruang kediaman bersama dengan orang yang tidak dikenali.

Apa Itu Co-living?

Co-Living, Lebih Daripada Sekadar Menyewa - Apa itu co-living?

Co-living merupakan sebuah konsep di mana penyewa berkongsi ruang umum atau ruang komunal seperti ruang tamu, dapur, bilik air, tempat menjemur baju dan mereka hidup sebagai sebuah komuniti yang berkongsi nilai yang sama. Tetapi bilik tidur penyewa adalah privasi masing-masing.

Konsep ini boleh kita samakan seperti  asrama pelajar universiti yang rata-rata berkongsi ruang komunal dengan penghuni yang lain dan yang mengasingkan mereka adalah ruang tidur peribadi masing-masing.

Namun perbezaan co-living adalah apabila penyewa-penyewa dapat berkongsi idea bisnes atau mengacarakan kuliah atau forum kecil-kecilan sesama mereka; sama seperti konsep di kebanyakan ruang co-working, yang akhirnya menjadikan mereka bersatu dalam satu komuniti.

Selain daripada itu, kenaikan harga sewa rumah, apartmen dan kondo juga merupakan salah satu faktor utama mengapa ramai generasi millenial sekarang berubah selera untuk menyewa dengan co-living konsep ini.

Perbezaan Co-living Dengan Sublet/Sewa Bilik

Perbezaan Co-living Dengan Sublet/Sewa Bilik

Konsep co-living mengetengahkan gaya hidup perkongsian dalam kalangan komuniti seperti asrama-asrama di universiti tetapi pada taraf 4 ke 5 bintang. Manakala bilik sewa hanyalah menjual bilik semata-mata tanpa menyediakan perkhidmatan di ruang umum yang lain dan tidak lebih daripada itu.

Terdapat unit co-living yang menyediakan pelbagai kemudahan selain daripada kelengkapan memasak dan mandi tetapi terdapat juga co-living yang menyediakan sarapan kepada penghuni mereka. Bestnya!

Perbezaan ketara co-living dan bilik sewa atau sublet adalah suasana dan mood. Jika anda suka untuk bersosial dan ingin menimba pengalaman baru, sudah tentu co-living dapat memberikan anda pengalaman itu kerana pengurus co-living akan memastikan suasana dan mood di ruang mereka untuk terus “hidup” bagi tujuan semua penghuni hidup dalam komuniti yang sihat dan ceria.

BACA: Advantages & Disadvantages of Renting An Apartment

Konsep Co-living Di Malaysia

Konsep co-living di Malaysia

 Agak banyak juga co-living space telah menapak di Malaysia terutama sekali kawasan Lembah Klang.

Mungkin ramai daripada kita yang merasakan perkara ini adalah baru tetapi ianya sudah agak lama jika dibandingkan pengalaman tinggal di asrama cuma suasananya sahaja yang sedikit berbeza dan lebih selesa.

Malaysia mungkin terpaksa membiasakan diri dengan konsep sebegini kerana kebanyakan rumah sewa di Malaysia mengalami kenaikan harga yang tinggi tidak termasuk dengan kelengkapan rumah yang disediakan lagi.

Adakah Co-living Sesuai Untuk Keluarga?

Adakah Co-living Sesuai Untuk Keluarga?

Kebiasaannya generasi muda zaman sekarang akan lebih tertarik dengan konsep ini kerana ianya sesuai dengan anak muda yang bekerjaya atau yang mempunyai citarasa yang mewah.

Namun tidak menjadi masalah kepada mereka yang telah berkeluarga untuk menyewa di kediaman co-living ini kerana pelbagai aktiviti menarik dan fasiliti yang yang serba lengkap disediakan oleh pengurus co-living ini. Terpulang kepada anda samada selesa ataupun tidak untuk menyewa di sini dan berkongsi ruang komunal dengan komuniti yang lain.

Selain daripada itu, bagi mereka yang telah mempunyai anak juga dapat mengambil kesempatan untuk belajar hidup bersosial dengan ahli komuniti yang lain dan sekaligus merangsang pertumbuhan pembesaran kanak-kanak tersebut.

Konsep co-living ini bukanlah sesuatu yang baharu di Malaysia malahan di dunia juga. Dan pastinya anda juga pernah mengalami pengalaman hidup dalam sesebuah komuniti sewaktu anda belajar dahulu.

Bagi yang mencari-mencari tempat tinggal untuk menyewa, terpulang kepada anda samada untuk check-in dan menjadi penyewa di co-living space dengan suasana yang lebih segar berbanding sewa tradisional.

Tetapi jika anda lebih selesa untuk menyewa rumah ataupun bilik, SPEEDHOME juga boleh membantu menyeleasikan masalah anda sekeluarga untuk dengan mencari rumah sewa yang ideal untuk anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.