Bolehkah Tuan Rumah Minta TNB Putus Bekalan Jika Penyewa Tidak Bayar?

Tenant

Bolehkah Tuan Rumah Minta TNB Putus Bekalan Jika Penyewa Tidak Bayar?

Bolehkah tuan rumah minta TNB putuskan bekalan jika penyewa tidak membayar?

Jangan jadikan pemutusan bekalan TNB sebagai alat kutip sewa. TNB uruskan hal dengan pemegang akaun berdaftar, bukan dengan orang luar yang bertengkar pasal bil. Kalau ada pertikaian sewa atau utiliti, selesaikan lewat perjanjian sewa, surat permintaan, rekonsiliasi deposit, atau proses mahkamah yang betul.

Data operasi SPEEDHOME menunjukkan pertikaian utiliti TNB paling ramai berlaku dalam 60 hari pertama selepas serah-terima — bukan di tengah-tengah penyewaan — sebab akaun TNB tidak ditukar dengan bersih ketika kunci dipulangkan. Tetapan nama akaun yang bersih dari hari pertama melindungi tuan rumah lebih daripada sebarang panggilan kepada pembekal.

Soalan utama ialah akaun TNB atas nama siapa, apa yang dikatakan dalam perjanjian penyewaan, dan sama ada tindakan yang dirancang kelihatan seperti proses akaun yang wajar atau tekanan terhadap penyewa yang masih menduduki unit.

Jika akaun atas nama penyewa, tuan rumah biasanya tidak mengawal akaun itu. Jika akaun masih atas nama tuan rumah, tuan rumah menanggung risiko pembekal — tetapi menggunakan pemutusan bekalan untuk memaksa pembayaran boleh mewujudkan masalah undang-undang dan bukti yang lebih besar. Untuk gambaran penuh peraturan dari sudut penyewa, lihat tuan rumah potong air atau elektrik penyewa di Malaysia.

Apa yang TNB dahulukan

Hubungan pertama TNB adalah dengan pemegang akaun berdaftar. Itulah sebabnya pertikaian utiliti menjadi mahal apabila penyewaan bermula tanpa Pertukaran Penyewa TNB yang bersih.

Situasi TNB berurusan dengan Risiko tuan rumah Langkah lebih baik
Akaun sudah atas nama penyewa Penyewa Tuan rumah kurang kawalan ke atas akaun TNB Minta penyewa tunjukkan bukti bil; kuatkuasakan tanggungjawab pembayaran TA secara berasingan
Akaun masih atas nama tuan rumah Tuan rumah Tuan rumah mungkin dikejar untuk penggunaan yang ditanggung penyewa Keluarkan permintaan bertulis dan rekodkan pembayaran balik bulanan
Pertukaran dijanjikan tetapi tidak selesai Pemegang akaun semasa Penggunaan selepas pindah masuk menjadi pertikaian Ambil foto meter dan selesaikan Pertukaran Penyewa TNB
Penyewa sudah keluar Pemegang akaun semasa pindah keluar Bil akhir mungkin tiba selepas kunci dipulangkan Tahan rekonsiliasi sehingga bukti bil akhir tersedia

Sebab itulah jawapan yang lebih bersih adalah untuk betulkan persediaan akaun sebelum pertikaian bermula. Proses Pertukaran Penyewa TNB memerlukan borang permohonan, salinan IC bertanda untuk tujuan TNB, borang perisytiharan semasa, deposit berdasarkan anggaran dua bulan penggunaan, duti setem RM10, dan yuran pemprosesan yang berkenaan.

Apa yang tidak patut dilakukan apabila penyewa berhutang utiliti

Jangan gunakan bekalan elektrik sebagai tekanan. Simpan pertikaian dalam bentuk bertulis, jaga bukti akaun dengan bersih, dan elak sebarang tindakan yang boleh dianggap sebagai usaha pengusiran tanpa proses undang-undang.

Seorang tuan rumah tidak boleh mengusir penyewa secara sah melalui tindakan sendiri — termasuk mengunci penyewa keluar, menanggalkan pintu, atau memutuskan bekalan air atau elektrik. Pemulihan milikan mesti melalui proses undang-undang yang sah melalui mahkamah.

Tindakan berisiko tinggi adalah yang membuat tuan rumah kelihatan melepasi proses: mengancam gangguan perkhidmatan, menyekat akses, memindahkan barang penyewa, atau memaksa penyewa keluar tanpa laluan yang sah. Walaupun penyewa bersalah dalam pembayaran, tindakan tersebut boleh menukar pertikaian dari "penyewa berhutang wang" kepada "tuan rumah menggunakan tekanan yang tidak wajar."

Urutan yang lebih selamat adalah:

  1. Hantar permintaan bertulis ringkas untuk jumlah utiliti yang belum dibayar.
  2. Lampirkan salinan bil, rekod pembayaran, foto meter, dan klausa perjanjian penyewaan yang berkaitan.
  3. Minta pembayaran melalui kaedah yang boleh dijejaki.
  4. Jika penyewa masih menduduki unit, simpan rekod tunggakan sewa dan utiliti secara berasingan.
  5. Jika penyewaan akan tamat, buat rekonsiliasi terhadap bil utiliti akhir dan terma deposit.

Untuk versi pencegahan bagi masalah yang sama, gunakan panduan tuan rumah elak bil utiliti tertunggak.

Kaedah serah-terima SPEEDHOME

Perlindungan terbaik tuan rumah bukan panggilan dramatik kepada pembekal; ia adalah keputusan nama akaun yang bersih semasa serah-terima, bacaan meter berdokumen, dan bukti siapa yang bayar bil mana.

Pendekatan serah-terima utiliti SPEEDHOME adalah mudah: putuskan dari awal sama ada penyewa akan pegang akaun TNB atau membayar balik tuan rumah setiap bulan — susunan yang tidak jelas gagal apabila keadaan menjadi kabur.

Jika penyewa memegang akaun, penyewa perlu menunjukkan penyelesaian bil akhir sebelum rekonsiliasi deposit. Jika tuan rumah menyimpan akaun, penyewa perlu membayar balik bil sebenar setiap bulan melalui pemindahan bank atau kaedah lain yang boleh dijejaki. Jika pertukaran masih tertunggak, ambil foto meter bertarikh semasa serah-terima kunci dan nyatakan siapa yang membayar dari bacaan itu ke hadapan.

Untuk rangka kerja nama akaun penuh merentasi elektrik, air, pembetungan dan internet, baca panduan pengurusan bil utiliti untuk penyewa dan tuan rumah di Malaysia. Jika anda ingin mencari rumah sewa dengan terma pindah masuk yang jelas, semak listing di SPEEDHOME.

FAQ

Bolehkah saya hubungi TNB jika penyewa tidak bayar bil?

Anda boleh menghubungi TNB tentang akaun jika anda adalah pemegang akaun berdaftar, tetapi jangan jadikan pemutusan bekalan sebagai cara memaksa pembayaran sewa atau utiliti. Simpan pertikaian dengan penyewa dalam bentuk bertulis dan gunakan laluan perjanjian penyewaan.

Bagaimana jika akaun TNB masih atas nama saya?

Anda terdedah kerana TNB berurusan dengan pemegang akaun berdaftar. Dokumentasikan jumlah yang belum dibayar, tuntut pembayaran balik, dan selesaikan Pertukaran Penyewa untuk penyewa seterusnya atau penyewa semasa jika penyewaan diteruskan.

Bolehkah saya tolak bil TNB tertunggak dari deposit penyewa?

Hanya jika dua keadaan ini sejajar: (1) klausa perjanjian penyewaan membenarkan potongan utiliti daripada deposit, dan (2) rekod bacaan meter, sejarah pembayaran, dan bukti bil akhir menyokong jumlah yang dituntut. Simpan bil asal, bacaan meter bertarikh, rekod pembayaran, dan bukti bil akhir. Jangan cipta jumlah rata apabila bil pembekal belum muktamad.

Adakah setiap penyewaan perlu pindahkan akaun TNB ke penyewa?

Pindahkan akaun ke penyewa biasanya berbaloi untuk sewaan 12 bulan ke atas — kos deposit dan rekonsiliasi bil akhir dapat diagihkan terhadap sewa yang stabil. Untuk penginapan bawah 6 bulan, akaun atas nama tuan rumah dengan peraturan pembayaran balik bulanan biasanya lebih mudah, asalkan peraturan pembayaran balik dan bil akhir ditulis dengan jelas dalam perjanjian sewa. Julat 6–12 bulan perlu diputuskan mengikut panjang sewaan dan selera tuan rumah untuk pegang akaun.

Apakah dokumen yang diperlukan untuk Pertukaran Penyewa TNB?

Proses myTNB memerlukan borang permohonan yang dilengkapkan dan ditandatangani, salinan IC bertanda untuk tujuan TNB, borang perisytiharan semasa, deposit berdasarkan anggaran dua bulan penggunaan, duti setem RM10, dan yuran pemprosesan yang berkenaan. (Jumlah deposit dan yuran boleh berubah — semak myTNB sebelum memetik angka kepada penyewa atau tuan rumah.)

Apakah tindakan undang-undang sah jika penyewa terus enggan bayar?

Laluan sah adalah permintaan bertulis, kemudian tindakan mahkamah — Writ Milikan untuk mendapatkan semula unit dan/atau Writ Kesusahan untuk mendapatkan balik tunggakan — yang dikuatkuasakan oleh bailif mahkamah. Tindakan sendiri seperti mengunci penyewa keluar, memutuskan bekalan air atau elektrik, atau memindahkan barang penyewa adalah menyalahi undang-undang.

Apakah angka yang tidak selamat untuk disebut sebagai jumlah tetap?

Jangan sebut julat deposit kediaman TNB, jumlah deposit air, kadar IWK, atau harga jalur lebar sebagai angka tetap melainkan disahkan dengan sumber pembekal terkini untuk situasi anda. Jumlah ini boleh berubah mengikut jenis premis, negeri, dan pakej pembekal, jadi angka yang dikutip dari sumber lapuk akan tersilap dan melemahkan pertikaian bertulis tuan rumah.

← Back to all posts