Boleh tamatkan tenancy awal jika agreement membenarkan
Penyewa boleh tamatkan tenancy awal jika tenancy agreement membenarkannya atau kedua-dua pihak setuju secara bertulis. Tiada satu kos tetap untuk semua kes; lock-in, notice, penalty, deposit dan replacement clause dalam agreement menentukan risiko.
Jangan sekadar keluar dan berhenti bayar. Itu menukar rundingan menjadi default dispute. Mula dengan agreement, kemudian tulis permintaan dengan tarikh, sebab, cadangan handover dan cara menyelesaikan bayaran tertunggak.
Jika anda perlu cari unit ganti, gunakan /my/sewa dan semak semula checklist listing sebenar sebelum membayar apa-apa.
Apa perlu disemak sebelum beri notis
Semak lock-in period, notice period, penalty, pilihan replacement tenant dan deposit clause sebelum menghantar notis. Jangan bergantung pada persetujuan lisan.
Lock-in biasanya menghalang termination dalam tempoh awal tanpa penalty. Notice clause mungkin perlukan satu atau dua bulan notis. Replacement tenant clause mungkin membenarkan anda cari tenant ganti, tertakluk kelulusan tuan rumah.
| Klausa | Apa perlu cari | Risiko jika terlepas |
|---|---|---|
| Lock-in | Tempoh tak boleh keluar | Penalty lebih tinggi |
| Notice | Bilangan bulan notis | Rent tambahan |
| Replacement | Boleh cari tenant ganti? | Landlord tidak wajib terima |
| Deposit | Forfeiture atau deduction | Deposit dispute |
| Handover | Tarikh dan keadaan unit | Rent terus berjalan |
Jangan bergantung pada kelulusan lisan sahaja. Hantar permintaan secara bertulis — WhatsApp dengan timestamp jelas boleh jadi bukti — dan minta pengesahan bertulis. Satu mesej ringkas diikuti addendum yang ditandatangani jauh lebih kukuh berbanding panggilan telefon yang kedua-dua pihak ingat secara berbeza.
Jika anda sedang cari rumah baru, pastikan proses kali ini ikut cara sewa rumah di Malaysia.
Kos termination awal
Kos bergantung pada agreement: penalty, sewa sehingga tarikh handover, utiliti, cleaning, kerosakan dan potongan deposit yang boleh dibuktikan. Tiada angka statutori tunggal.
| Senario | Kos biasa | Catatan |
|---|---|---|
| Keluar semasa lock-in, agreement ada penalty clause | Penalty seperti ditulis (selalunya 1–2 bulan sewa) | Tambah sebarang rent tertunggak sehingga tarikh handover dipersetujui |
| Keluar semasa lock-in, agreement senyap tentang penalty | Amaun rundingan atau replacement obligation | Tulis amaun yang dipersetujui |
| Persetujuan bersama untuk tamatkan awal | Hanya apa yang dipersetujui secara bertulis | Boleh jadi sifar penalty jika kedua-dua pihak setuju |
| Keluar tanpa notis | Kemungkinan deposit dirampas + tunggakan sewa | Landlord boleh tuntut kerugian terbukti di bawah Contracts Act 1950 s.74 |
| Deposit dirampas untuk early exit | Agreement mesti nyatakan rampasan secara spesifik | Tidak boleh potong untuk kerosakan tidak berkaitan kecuali didokumenkan |
Jika agreement ada penalty, baca formula tepat. Jika agreement senyap, runding dan tulis persetujuan. Pisahkan penalty daripada kerosakan, utiliti dan cleaning; campur semua sekali hanya mencipta pertikaian baru. Lihat panduan proses pemulangan deposit untuk cara potongan patut diitemisekan.
Malaysia tiada had statutori deposit sewa kediaman. Deposit perlu diurus mengikut agreement dan kerugian terbukti, bukan sebagai dana umum untuk apa sahaja.
Bolehkah landlord simpan deposit?
Landlord hanya boleh simpan atau potong deposit mengikut agreement dan kerugian yang terbukti serta didokumenkan.
Jika agreement nyatakan dengan jelas rampasan deposit untuk early termination, penyewa patut kira kos itu sebelum membuat keputusan. Jika landlord tuntut kerugian tambahan melebihi penalty, minta asas tuntutan, pengiraan dan resit.
Deposit bukan dana penalty untuk ubah suai unit yang tidak berkaitan. Itemisekan secara berasingan: sewa tertunggak, penalty dipersetujui, utiliti, kos cleaning dan kerosakan. Setiap item patut ada resit atau rekod mesej.
Bila sebab serius mengubah rundingan
Sebab serius seperti pindah kerja, keselamatan atau keadaan unit tidak boleh didiami boleh membantu rundingan, tetapi tidak semestinya membatalkan agreement secara automatik.
Bentangkan fakta dan bukti. Cadangkan jalan keluar: notice lebih pendek, penalty dikurangkan, atau usaha bersama cari replacement tenant. Jika isu keselamatan, utamakan keselamatan dan rekod langkah anda secepat mungkin.
Apa landlord patut buat bila tenant keluar awal
Landlord perlu sahkan tarikh possession, inspect unit, itemise deduction dan relist segera. Duduk atas unit kosong untuk membesarkan tuntutan biasanya melemahkan posisi.
| Langkah landlord | Kenapa penting |
|---|---|
| Sahkan handover bertulis | Tetapkan tarikh rent berhenti |
| Video unit semasa kunci dipulang | Bukti keadaan |
| Itemise deduction | Kurangkan deposit dispute |
| Relist segera | Kurangkan kerugian vacancy |
| Runding settlement munasabah | Elak kos dispute melebihi amaun |
Landlord tidak boleh enggan relist unit semata-mata untuk besarkan tuntutan rent. Di bawah undang-undang kontrak am, satu pihak ada kewajipan mitigate kerugian — duduk atas unit kosong sambil tenant lama berhutang rent jarang membantu dalam tuntutan tribunal. Untuk landlord, padanan tenant tapisan SPEEDHOME boleh percepatkan relist selepas early exit.
Untuk carian tenant seterusnya, gunakan SPEEDHOME untuk penyewa atau route yang sesuai.
Bukti apa perlu disediakan sebelum dispute bermula
Sediakan bukti semasa tenancy masih tenang — bukti lewat lebih lemah dan susah dipercayai.
Simpan tenancy agreement yang ditandatangani, resit bayaran, video inspection, bil utiliti, rekod mesej repair, notis dan gambar handover dalam satu folder yang mudah diakses. Anda patut boleh susun semula tenancy bulan demi bulan tanpa perlu menggali chat lama.
Dispute sewaan biasanya diputuskan berdasarkan apa yang boleh ditunjukkan, bukan siapa lebih munasabah. Jika isu rent, tunjukkan tarikh akhir dan rekod pindahan bank. Jika kerosakan, tunjukkan keadaan sebelum-selepas. Jika early termination, tunjukkan notice clause dan persetujuan bertulis.
Cara komunikasi bila duit terlibat
Gunakan mesej bertulis yang pendek: amaun, tarikh, sebab dan langkah seterusnya. Jangan tulis mesej panjang yang emosional.
Penyewa yang minta deposit dipulang patut nyatakan tarikh keluar, kunci dipulang, bil akhir dan tarikh bayaran diminta. Landlord yang menuntut arrears patut nyatakan bulan, amaun dan klausa. Panggilan telefon okay untuk perkara segera, tetapi follow-up secara bertulis selepas itu.
WhatsApp boleh membantu sebagai bukti jika tarikh, angka dan persetujuan jelas. Simpan resit, inspection record dan signed agreement bersama. Untuk langkah praktikal mendokumenkan dan eskalasi isu lease, lihat panduan penalty break lease Malaysia.
Bila perlu berhenti runding dan dapatkan bantuan luar
Eskalasi bila amaun besar, keselamatan diri terancam, atau pihak satu lagi enggan layan bukti yang didokumenkan.
Bukan setiap perselisihan perlu penyelesaian formal. Kompromi adil selalunya kurang kos berbanding tuntutan formal, terutama bila amaun dipertikai kecil dan kedua-dua pihak ada rekod tidak lengkap. Eskalasi lebih wajar bila ada tunggakan besar, ancaman putuskan air atau elektrik, gangguan, enggan pulangkan kunci, kerosakan tidak selamat, atau dispute deposit besar.
Sebelum eskalasi, sediakan kronologi yang kemas: tarikh, amaun, mesej, gambar, resit dan klausa tepat yang anda rujuk. Folder yang bercelaru buat kes kukuh nampak lemah. Elak taktik tekanan yang menyalahi undang-undang — doxxing, malu di khalayak ramai, atau alih barang penyewa tanpa perintah mahkamah boleh cipta liabiliti undang-undang baru untuk landlord.
Apa patut masuk dalam tenancy agreement seterusnya
Agreement seterusnya patut buang kekaburan spesifik yang menyebabkan dispute semasa.
Jika masalah pasal cleaning, tulis standard cleaning move-out. Jika pasal aircon, tulis jadual servis dan siapa simpan resit. Jika pasal early exit, tulis notice period, amaun penalty dan proses kelulusan replacement tenant.
Tenancy agreement tidak perlu panjang untuk berkesan. Ia perlu jawab soalan yang boleh dijangka sebelum duit dipertaruhkan: siapa bayar, bila, bukti apa diperlukan dan apa berlaku jika mana-mana pihak lewat. Tenancy agreement standard SPEEDHOME ada wording notis dan penalty yang jelas, mengurangkan kekaburan dari hari pertama.
FAQ
Perlu lawyer untuk setiap isu tenancy?
Tidak. Banyak isu boleh selesai melalui agreement, notis bertulis, resit dan inspection. Dapatkan nasihat sah jika melibatkan jumlah besar, ancaman atau risiko yang anda tidak mampu kalah.
WhatsApp boleh jadi bukti?
Boleh membantu jika menunjukkan tarikh, angka dan persetujuan. Jangan bergantung pada chat sahaja; simpan dokumen lain.
Apa kesilapan paling biasa penyewa dan landlord buat pasal early termination?
Tunggu sehingga hubungan dah retak baru semak agreement. Baca klausa lock-in, notice, penalty, deposit dan handover semasa tenancy masih normal — sebelum mana-mana pihak marah.
Boleh guna deposit sebagai sewa bulan terakhir?
Secara umum jangan, kecuali agreement membenarkan dan kedua-dua pihak setuju secara bertulis. Anggap deposit sebagai rent selalunya cipta dispute kedua pasal kerosakan, cleaning, utiliti dan inspection akhir.
Kalau agreement tiada early termination clause?
Runding dan tulis persetujuan sebelum keluar. Tanpa rekod, kedua-dua pihak boleh ingat perkara berbeza.
Landlord wajib terima replacement tenant?
Hanya jika agreement ada klausa itu. Jika tiada, landlord tidak wajib, walaupun secara praktikal ramai akan pertimbang untuk kurangkan vacancy.
