For LandlordsFor Tenants

Perkara Wajib Dalam Perjanjian Sewa

Apakah perkara wajib dalam perjanjian sewa? Perjanjian sewa adalah satu dokumen yang dipersetujui oleh pemilik rumah, penyewa dan mungkin agensi sewaan.

Perjanjian sewa akan ditandatangani oleh pihak-pihak yang terlibat dalam urusan sewaan setelah membaca dan mempersetujui segala perkara dalam perjanjian tersebut. 

Pelbagai perkara boleh dimasukkan dalam perjanjian sewa seperti kewajipan tuan rumah dan penyewa, jadual pembayaran sewa, bil, bayaran deposit sewa dan senarai barang dalam rumah sewa.

Namun bukan itu sahaja, dalam perjanjian sewa, tuan rumah boleh turut menyatakan perkara lain seperti gambar rumah dan syarat serta peraturan sewaan.

Di artikel kali ini, SPEEDHOME akan menyenaraikan beberapa perkara penting yang boleh dimasukkan sekali dalam perjanjian sewa anda:

 1. jadual pembayaran sewa rumah
 2. jadual pembayaran bil-bil
 3. senarai inventori atau perabot rumah
 4. tanggungjawab penyewa dan tuan rumah
 5. tempoh sewaan dan syarat pembaharuan sewa
 6. peraturan dan larangan rumah untuk penyewa dan tuan rumah

Jadual Pembayaran Sewa Rumah

Perkara ini adalah benda utama dalam perjanjian sewa yang sah. Penyewa boleh menetapkan satu tarikh setiap bulan bagi penyewa melangsaikan sewaan.

Namun begitu, sesetengah syarikat atau penyewa ada yang bekerja sendiri. Jika kes itu, penyewa boleh cuba berunding dengan tuan rumah untuk menetapkan tarikh jadual bayaran sewa yang lebih fleksibel.

Ini untuk memastikan jadual pembayaran sewa yang dipersetujui itu dapat diikuti dengan tepat setiap bulan disertakan sekali dengan cop duti setem LHDN. 

Dalam jadual pembayaran sewa, boleh juga disertakan kadar bayaran, denda jika lewat membayar dan apa-apa jumlah deposit berkaitan.

Selain itu, perkara seperti maklumat bank boleh turut disertakan supaya tuan rumah tidak berisiko ditipu oleh penyewa.

Jadual Pembayaran Bil-Bil

Jadual Pembayaran Bil-Bil

Dalam perjanjian sewa, tuan rumah boleh juga sertakan sekali jadual pembayaran apa sahaja bil yang perlu dibayar penyewa.

Ini termasuklah bil elektrik, bil air atau bil wifi yang diberikan kepada penyewa. Mungkin juga ada bil tempat letak kereta dan yuran penyelenggaraan tempat tinggal.

Tuan rumah turut boleh menyatakan sekali nombor akaun yang memudahkan penyewa untuk membuat transaksi pembayaran.

Tarikh untuk penyewa melunaskan pembayaran juga boleh dinyatakan dalam perjanjian bagi mengelakkan penyewa lambat bayar.

Senarai Inventori Atau Perabot Rumah

Senarai inventori atau perabot dalam rumah yang disediakan oleh tuan rumah boleh dinyatakan dalam perjanjian sewa ini.

Segala jenis inventori dan bilangan barangan yang disewa, serta sebarang catatan seperti keadaan/kualiti barang turut boleh dinyatakan.

Sebagai contoh ‘1x tilam queen-size’, ‘1x almari 2-pintu, tombol rosak tapi belum diganti’, ‘1x periuk masak tahan karat’.

Senarai inventori dan barangan ini penting untuk memastikan segala barangan terjaga dan tidak berlaku kes kecurian barangan dalam rumah sewa.

Lebih bijak jika tuan rumah ada mengambil gambar inventori dan perabot sebagai bukti menunjukkan keadaan barangan tersebut. 

Tanggungjawab Penyewa dan Tuan Rumah

Dalam Perjanjian Sewa ini, boleh disertakan sekali segala tanggung jawab penyewa dan tuan rumah.

Kedua-dua pihak, tuan rumah dan penyewa perlu bertanggungjawab dan mengikuti segala perkara dalam perjanjian ini dengan patuh. 

Tuan rumah perlu bertanggungjawab atas keadaan rumah yang hendak disewakan tu, dan pastikan sebarang cukai berkaitan rumah dibayar pada pihak berkenaan. 

Selain tu, tuan rumah perlu memastikan juga yang perabot dan peralatan yang disediakan semua dalam keadaan terbaik dan menanggung kos pembersihan rumah. 

Begitu juga dengan penyewa. Anda bertanggungjawab membayar sewa mengikut jadual, menjaga segala barangan dengan baik dan mematuhi perjanjian sewa.

Jika kedua-dua pihak saling mengingati dan bertanggungjawab, maka kes jenayah tipu rumah sewa di negara kita boleh diatasi dengan baik.

Tempoh Sewaan Dan Syarat Pembaharuan Sewa

Tempoh Sewaan Dan Syarat Pembaharuan Sewa

Dalam perjanjian sewa, boleh disertakan tarikh tepat kontrak ditandatangani, dan tarikh bila penyewa boleh masuk dan perlu keluar dari rumah selepas kontrak tamat.

Tempoh penyewaan boleh juga dilanjutkan, jadi tuan rumah bolehlah letak klausa untuk penyewa sambung sewa dalam kontrak, dan jangan lupa letak syaratnya sekali. 

Jadi, jika apa-apa kes berlaku seperti penyewa mahu tamat kan kontrak awal, boleh dirujuk dalam perjanjian sewa. 

Peraturan Dan Larangan Rumah untuk Penyewa Dan Tuan Rumah

Peraturan Dan Larangan Rumah untuk Penyewa Dan Tuan Rumah

Apa-apa peraturan dan larangan yang nak dikenakan pada penyewa, pasti dinyatakan dengan jelas oleh tuan rumah.

Segala kontrak turut boleh dinyatakan untuk masing-masing tahu apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh kedua-dua pihak. 

Biasanya, dalam mana-mana perjanjian sewa, tuan rumah akan menyatakan bahawa rumah sewaan itu boleh digunakan untuk tujuan apa.

Sama ada untuk tujuan kediaman sahaja atau tujuan lain. Antara syarat yang biasa diletakkan tuan rumah dalam perjanjian sewa adalah:

 • Rumah sewa tidak boleh digunakan untuk perniagaan komersial dalam premis
 • Penyewa tidak boleh terlibat dengan kegiatan yang tak bermoral seperti perjudian atau dadah
 • Penyewa akan dikenakan sebarang tindakan yang boleh menjejaskan perlindungan insuran harta benda jika melanggar perjanjian
 • Penyewa perlu membayar ganti rugi jika merosakkan inventori/barangan
 • Penyewa tidak boleh membuat apa-apa renovasi/ubah suai di dalam rumah tu

Tuan rumah boleh juga meletakkan peraturan yang rumah tu boleh digunakan oleh satu keluarga je ataupun hanya untuk beberapa individu maksimum dalam satu masa.

Di SPEEDHOME, kami menyediakan platform kepada tuan rumah dan penyewa untuk urusan sewaan dengan mudah.

Kami boleh membantu anda menyediakan perjanjian sewa yang lengkap tanpa anda perlu bersusah payah menyediakannya sendiri.

Jom baca, bagaimana anda mahu menyewa dengan mudah dan bagaimana anda mahu meletakkan rumah anda dalam senarai sewa di bawah SPEEDHOME. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.