Penghujung tempoh sewaan di Malaysia bergantung kepada enam tindakan: beri notis bertulis tepat pada masanya, selesaikan sewa bulan terakhir, tutup dan selesaikan akaun utiliti, adakan pemeriksaan bersama, pulangkan kunci dan kad akses dengan pengakuan bertandatangan, dan persetujui hasil deposit berdasarkan bukti. Malaysia masih belum ada Akta Sewaan Kediaman, jadi perjanjian sewa yang telah ditandatangani setem bersama rekod bertulis menjalankan tugas yang biasanya dilakukan oleh undang-undang.
Data platform SPEEDHOME (suku pertama 2026) menunjukkan tuan rumah yang tidak buat dokumentasi video semasa masuk adalah yang kemudiannya kalah dalam pertikaian deposit — dan satu langkah itulah yang paling ramai penyewa serta tuan rumah malas rekod. Buat keenam-enam langkah di bawah dengan betul dan kebanyakan pertengkaran deposit tidak akan bermula. Abaikan kertas-kerja dan anda tinggal berdebat dari ingatan, dan tepat beginilah caranya pindah keluar menjadi pertikaian yang kedua-dua pihak tak boleh buktikan. Langkah-langkah di bawah berkesan sama ada tuan rumah anda jenis yang aktif atau yang jauh — dan ia melindungi kedua-dua pihak, kerana tuan rumah yang ikutinya juga sedang mendokumentasikan potongan yang sah.
1. Beri notis bertulis dalam bentuk yang dikehendaki perjanjian
Notis mesti dibuat secara bertulis dan mematuhi fasal dalam perjanjian sewaan anda — biasanya satu atau dua bulan sebelum tarikh tamat, dalam bentuk yang dinyatakan (surat atau emel). Notis lisan tidak dikira jika perjanjian memerlukan ia secara bertulis.
Kebanyakan perjanjian sewaan di Malaysia menetapkan tempoh notis dan bentuk notis. Baca perjanjian anda sebelum anda andaikan panggilan telefon atau mesej WhatsApp sudah cukup. Jika fasal menyebut "notis bertulis sebulan melalui pos berdaftar atau emel," hantar tepat begitu dan simpan salinan yang dihantar serta sebarang resap baca atau pengakuan. Memberi notis lambat atau dalam bentuk yang salah adalah sebab paling biasa tuan rumah berhujah bahawa sewaan belum tamat dengan betul — dan ia juga langkah yang paling ramai penyewa selalu skip.
Jika anda seorang tuan rumah yang menamatkan sewaan, peraturan yang sama terpakai ke atas anda: notis bertulis, tepat pada masanya, dalam bentuk yang dipersetujui. Tuan rumah tidak boleh menamatkan sewaan lebih awal atau mendapatkan semula milik secara sendiri — mengunci penyewa keluar atau memutuskan bekalan air atau elektrik adalah menyalahi undang-undang, dan satu-satunya laluan yang sah untuk mendapatkan semula milik adalah melalui mahkamah. Untuk lanjut tentang apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh tuan rumah, lihat panduan kami tentang hak anda sebagai penyewa di Malaysia.
2. Selesaikan sewa bulan terakhir
Sewa bulan terakhir mesti dibayar penuh sebelum pindah keluar. Bayar lewat pada bulan terakhir adalah cara terpantas untuk hilang budi baik dan membuka ruang potongan atau tuntutan tunggakan terhadap deposit anda.
Kesilapan yang biasa dan mahal ialah menganggap deposit keselamatan sebagai sewa bulan terakhir. Deposit dan sewa adalah benda berbeza di bawah perjanjian: sewa ialah bayaran berkala untuk menghuni unit, manakala deposit dipegang sebagai cagaran untuk kerugian yang terbukti. Melainkan perjanjian anda jelas membenarkan anda menolak deposit terhadap bulan terakhir, anda masih berhutang sewa bulan itu secara penuh. Jika tuan rumah kemudian perlu menagih tunggakan, laluan yang sah ialah permintaan bertulis diikuti tindakan mahkamah — bukan menahan deposit anda tanpa bukti, dan bukan tindakan sendiri.
Bayar bulan terakhir melalui pindahan bank biasa anda ke akaun yang dinamakan dalam perjanjian dan simpan rekod pindahan itu. Satu resit itu sahaja sudah cukup untuk menyelesaikan kebanyakan pertengkaran "adakah penyewa bayar bulan terakhir?" sebelum ia bermula.
3. Tutup dan selesaikan akaun utiliti
Atur bacaan meter akhir dan selesaikan bil akhir TNB, air dan sebarang bil internet atau gas sebelum serahan, kemudian tutup atau pindahkan akaun atas nama anda supaya tiada apa-apa yang menagih unit selepas anda keluar.
Utiliti yang kekal atas nama anda selepas anda pindah keluar akan terus menagih anda, kerana pihak penagih ialah pemegang akaun — bukan unit. Sebelum pindah keluar, ambil gambar jelas setiap bacaan meter dengan tarikh kelihatan, catatkan bacaan, dan atur bil akhir atau penutupan akaun dengan pembekal. Hantar bacaan akhir dan bil kepada tuan rumah supaya sebarang penyelesaian bersama dapat didokumentasikan.
| Utiliti | Tindakan sebelum pindah keluar | Bukti untuk disimpan |
|---|---|---|
| Elektrik (TNB) | Gambar bacaan akhir; selesaikan bil akhir; tutup atau pindahkan akaun | Gambar meter dengan tarikh; bil akhir; pengesahan pemindahan |
| Air (contoh Air Selangor, Air Kelantan) | Gambar bacaan akhir; selesaikan bil akhir; tutup atau pindahkan akaun | Gambar meter dengan tarikh; bil akhir |
| Internet / IPTV | Jadualkan pemotongan atau pemindahan pada atau selepas hari pindah keluar | Rujukan pemotongan atau pemindahan |
| Indah Water (IWK) | Sahkan sama ada akaun dipegang tuan rumah atau penyewa dalam perjanjian anda | Fasal perjanjian; bil akhir jika dipegang penyewa |
Menyelesaikan utiliti dengan kemas penting kerana bil akhir yang tertunggak adalah salah satu daripada beberapa potongan yang biasanya boleh wajar dituntut oleh tuan rumah dengan satu dokumen mudah — jadi singkirkan tuil itu sebelum serahan. Untuk unit itu sendiri, tip pembersihan penting untuk penyewa sebelum pindah keluar kami pastikan keadaan serahan cukup bersih supaya pembersihan sendiri tidak digunakan sebagai potongan.
4. Adakan pemeriksaan bersama dan gambar setiap benda
Pemeriksaan bersama ialah satu-satunya tindakan pindah keluar yang paling penting. Kedua-dua pihak berjalan bersama, catat setiap keadaan, ambil gambar, dan tandatangani laporan — dibuat dengan betul, ia menutup pintu kepada kebanyakan pertikaian deposit sebelum ia bermula.
Pemeriksaan hanya berkesan jika kedua-dua pihak melakukannya bersama pada waktu pindah keluar dan membandingkannya dengan keadaan semasa masuk. Itulah sebabnya pemeriksaan semasa masuk sama pentingnya: tanpa gambar masuk yang menunjukkan keadaan asal unit, anda tidak boleh membuktikan bahawa dinding calar atau jubin retak memang sudah ada sejak awal. Jika anda tidak ambil gambar semasa masuk, langkah ini menjadi lebih sukar — jadi untuk masa hadapan, sentiasa ambil gambar semasa masuk.
Pemeriksaan hanya berkesan jika ia ditangkap dengan betul. Panduan video pindah masuk dan pindah keluar pendek untuk setiap bilik, dengan narasi dan bertarikh, lebih sukar untuk dibantah daripada ingatan. Senarai semak pindah masuk dan pindah keluar kami yang lengkap merangkumi butiran bilik demi bilik.
Persoalan teras semasa pindah keluar ialah kehausan wajar berbanding kerosakan disebabkan penyewa. Cat pudar, calar kecil lantai dan tombol yang haus selepas bertahun-tahun penggunaan biasa adalah kehausan wajar dan tidak boleh dipotong; lubang, kelengkapan pecah, kesan terbakar dan kesan noda yang disebabkan penyewa adalah kerosakan yang boleh dipotong, dengan bukti. Perbezaan ini diputuskan oleh gambar masuk dan keluar bersama-sama fasal perjanjian, bukan oleh siapa yang lebih kuat bersuara.
| Item | Kehausan wajar (tidak boleh dipotong) | Kerosakan (boleh dipotong dengan bukti) |
|---|---|---|
| Cat | Pudar atau sedikit berubah warna selepas bertahun-tahun digunakan | Lubang besar, warna tidak dibenarkan, tanda |
| Lantai | Calar kecil daripada penggunaan biasa | Goresan, kesan terbakar, jubin pecah atau bernoda |
| Tombol pintu dan kunci | Haus daripada penggunaan harian biasa | Kunci pecah, engsel bengkok, pintu ditendang |
| Kelengkapan bilik air | Kekuningan sedikit pada kelengkapan putih | Kelengkapan retak, jubin pecah |
| Peralatan | Kecekapan berkurang akibat usia | Bahagian pecah, sarung retak, kerosakan akibat salah guna |
| Tingkap | Penuaan semula jadi mengikut masa | Kaca retak atau pecah |
Tandatangi satu laporan pemeriksaan, berikan salinan kepada setiap pihak, dan simpan laporan yang ditandatangani bersama set gambar. Tiada takrifan statutori untuk kehausan wajar di Malaysia; ia dikawal oleh terma perjanjian anda bersama standard kewajaran, dan gambar itulah yang menjadikan sesuatu potongan boleh dibuktikan.
5. Pulangkan kunci dan kad akses, dapat pengakuan bertandatangan
Serahkan semula setiap kunci, kad akses, kad letak kereta dan alat kawalan jauh pada atau sebelum tarikh pindah keluar yang dipersetujui, dan dapatkan pengakuan bertulis yang ditandatangani bahawa ia telah diterima. Kunci atau kad yang hilang adalah potongan yang sah; resit serahan yang ditandatangani menghalang tuntutan lewat.
Buat senarai lengkap segala yang anda terima semasa masuk — kunci pintu utama, kunci unit, kunci peti surat, kad akses, kad letak kereta, alat kawalan penghadang, alat kawalan jauh penghawa dingin — dan pulangkan semuanya pada waktu serahan. Jangan tahan kunci sebagai leverage ke atas pertikaian deposit; itu hanya melemahkan kedudukan anda dan boleh melanjutkan tempoh sewaan memihak kepada tuan rumah. Dapatkan resit pendek yang ditandatangani menyenaraikan setiap item yang dipulangkan dan tarikhnya.
Hari anda serah kunci dan akses dan tuan rumah menerimanya ialah tarikh pindah keluar yang praktikal. Tarikh itulah yang menjadi pemacu pemulangan deposit di bawah perjanjian anda, jadi pastikan ia ditulis dan diakui oleh kedua-dua pihak.
6. Persetujui hasil deposit daripada bukti
Deposit mesti ditangani di bawah terma perjanjian anda: hak tuan rumah untuk menyimpannya terhad kepada kerugian yang terbukti, bukan untuk membundarkan ke atas atau meneka, dan hak penyewa untuk pemulangan dikawal oleh fasal pemulangan perjanjian — tiada had statutori deposit dan tiada tarikh akhir statutori pemulangan.
Malaysia masih belum menguatkuasakan Akta Sewaan Kediaman, dan tiada had statutori deposit sewa kediaman. Deposit dikawal oleh perjanjian sewaan, dan hak tuan rumah untuk menyimpannya terhad kepada kerugian yang terbukti di bawah undang-undang kontrak am. Begitu juga tiada tarikh akhir statutori di mana tuan rumah mesti memulangkan deposit — garis masa dalam perjanjian anda yang mengawal, dan jika ia senyap, tempoh munasabah terpakai. Dalam amalan, perjanjian sewaan di Malaysia paling kerap menetapkan 14, 21, atau 30 hari dari serahan kunci; jika perjanjian anda senyap, minta secara bertulis supaya dipulangkan dalam masa 14 hari dan simpan permintaan itu. Baca fasal pemulangan yang tepat sebelum anda andaikan sesuatu bilangan hari.
Persetujui hasilnya dengan meletakkan sebarang potongan secara bertulis bersama bukti sokongan — resit, sebut harga pembaikan, laporan pemeriksaan yang ditandatangani — supaya penyewa boleh melihat apa yang dituntut dan mengapa. Panduan lebih mendalam kami tentang pemulangan deposit keselamatan sewa yang adil dan cekap memecahkan bagaimana potongan yang sah perlu diperincikan. Tuan rumah yang menahan tanpa pecahan terperinci tidak membina kedudukan yang boleh dibuktikan; penyewa yang mempertikai tanpa bukti masuk dan keluar sendiri berada di tempat lemah yang sama.
| Langkah | Tindakan | Bilakah |
|---|---|---|
| 1 | Hantar penyata potongan terperinci bersama bukti | Mengikut fasal pemulangan perjanjian selepas serahan kunci |
| 2 | Penyewa memberi maklum balas dengan bukti mereka jika mereka tidak setuju | Segera, secara bertulis |
| 3 | Kedua-dua pihak berunding ke arah penyelesaian bertulis | Sebelum mana-mana pihak meningkatkan kes |
| 4 | Pulangkan baki atau tutup potongan yang dipersetujui | Dalam tempoh masa yang dipersetujui perjanjian |
Jika pihak-pihak masih tidak dapat bersetuju selepas bertukar bukti dan permintaan bertulis, pertikaian itu adalah perkara kontrak persendirian yang diputuskan di mahkamah sivil — prosiding tuntutan kecil sehingga RM5,000 (tanpa peguam), atau Mahkamah Majistret atau Sesyen untuk jumlah yang lebih besar. Failkan di Mahkamah Majistret terdekat dengan perjanjian sewaan bertaraf setem anda, laporan pemeriksaan bersama, bukti gambar, dan pernyataan tuntutan yang pendek — yuran fail untuk tuntutan ≤RM5,000 adalah nominal. Tiada tribunal sewaan kediaman khas, dan tribunal pengguna tidak mendengar pertikaian deposit sewaan persendirian. Peningkatan kes adalah pilihan terakhir; pemeriksaan bersama, resit kunci yang ditandatangani dan rekod bertulis di atas itulah yang biasanya menjadikannya tidak perlu.
Sudut SPEEDHOME: dokumentasi ialah perlindungan deposit
Proses SPEEDHOME: keenam-enam langkah di atas semuanya berkongsi satu tujuan — menjadikan tamat tempoh sewaan boleh dibuktikan. Apabila pindah masuk dan pindah keluar kedua-duanya didokumentasikan dengan cara yang sama di platform yang sama, tinggal sedikit sahaja untuk diperdebatkan.
Untuk unit yang layak, Deposit Sifar menggantikan deposit tunai pendahuluan dengan sistem pengurusan risiko sewaan SPEEDHOME — bukan produk jaminan kewangan — jadi tiada deposit tunai besar yang duduk antara kedua-dua pihak pada akhir tempoh. Tidak semua unit layak; di mana ia layak, ia menyingkirkan punca terbesar geseran tamat tempoh sewaan.
Kedua-dua blok ini menjalankan tugas yang sama: bukti yang didokumentasikan di platform ditambah tiada deposit tunai besar yang dipertaruhkan. Sama ada anda menyewa secara konvensional atau dengan Deposit Sifar, keenam-enam langkah di atas masih terpakai — dan di senarai hartanah SPEEDHOME ia sudah dibina ke dalam proses pindah masuk dan pindah keluar dari awal.
FAQ
Bolehkah tuan rumah tahan keseluruhan deposit saya untuk kos pembersihan? Hanya jika kos pembersihan itu mencerminkan kerosakan melebihi kehausan wajar, dengan bukti. Pembersihan biasa unit yang didiami tidak secara automatik menjadi potongan. Tuntut penyata terperinci dan bandingkan dengan gambar masuk dan keluar anda.
Berapa hari tuan rumah ada untuk memulangkan deposit saya? Tiada tarikh akhir statutori. Garis masa pemulangan ditetapkan oleh perjanjian sewaan anda, dan jika ia senyap, tempoh munasabah terpakai. Baca fasal tepat dalam perjanjian anda sebelum menegaskan bilangan hari.
Adakah saya perlu mengecat semula sebelum pindah keluar? Tidak melainkan perjanjian anda memerlukannya. Memulangkan unit dalam keadaan yang anda terima, ditolak kehausan wajar, adalah standard. Cat pudar daripada bertahun-tahun penggunaan biasa adalah kehausan, bukan kerosakan.
Bagaimana jika tuan rumah dan saya tidak dapat bersetuju tentang potongan? Pertamanya, tukar bukti anda dan hantar permintaan bertulis. Jika gagal, pertikaian deposit sewaan persendirian diputuskan di mahkamah sivil — tuntutan kecil sehingga RM5,000 tanpa peguam, atau Mahkamah Majistret atau Sesyen untuk jumlah yang lebih besar. Failkan di Mahkamah Majistret terdekat dengan perjanjian sewaan bertaraf setem anda, laporan pemeriksaan bersama, bukti gambar, dan pernyataan tuntutan yang pendek. Tiada tribunal sewaan kediaman khas untuk ini.
Bolehkah saya gunakan deposit saya sebagai sewa bulan terakhir? Hanya jika perjanjian anda jelas membenarkannya. Jika tidak, sewa dan deposit adalah berasingan: anda masih berhutang sewa bulan terakhir secara penuh, dan deposit dipulangkan secara berasingan selepas serahan tertakluk kepada sebarang potongan yang terbukti.
Apa jadi pada utiliti selepas saya pindah keluar? Jika akaun kekal atas nama anda, pembekal akan terus menagih anda. Ambil bacaan akhir, selesaikan bil akhir, dan tutup atau pindahkan akaun sebelum serahan — kemudian hantar bacaan dan bil akhir kepada tuan rumah.