Rakyat Malaysia Malas Membaca! – Strategi POWER Nak Penyewa Baca Iklan Rumah Sewa Anda

Ya,  memang betul ramai rakyat Malaysia malas membaca. Tapi tak semua ye. 

Bayangkan anda ada rumah sewa untuk disewakan. Lepas tu tulis description  rumah sewa tak jelas, berterabur dan samar-samar. Anda rasa bakal penyewa anda berminat nak baca iklan rumah anda?

Lupakan jelah.

Pernah terfikir tak yang mungkin cara  anda tulis description rumah sewa tu kurang berkesan nak tarik perhatian penyewa untuk menyewa?

Sama macam pemilik rumah, mestilah penyewa curious nak tahu jenis fasiliti dan maklumat mengenai rumah yang diorang nak menyewa kan? 

Tapi kalau bakal penyewa baca description anda yang berterabur dan membosankan, memang alamatnya mereka akan skip je tengok iklan rumah anda dan sebab tulah takde sorang pun penyewa yang berminat nak tanya pasal rumah sewa anda.

Dalam artikel kali ini, kita akan kupas topik tentang cara-cara nak tulis description rumah sewa yang POWER dan tak membosankan para pembaca. Jom!

Contoh Ayat Keterangan Butiran Rumah Yang Berkesan

Pertama sekali, TAJUK atau HEADLINE iklan anda mestilah POWER untuk tarik perhatian penyewa baca iklan anda,

Contoh “Rumah Sewa Murah Harga Student Seksyen 7, Shah Alam” mungkin dapat tarik perhatian para penyewa.

Kemudian baru kita tengok cara tulis description rumah sewa yang padat & ringkas untuk mudahkan pembaca faham dan tak keliru dengan ayat anda. Contoh seperti berikut:

  • Apartmen berkelengkapan penuh di Petaling Jaya
  • Internet percuma
  • Kawalan keselamatan 24 jam

Tulis dalam bentuk poin/bullet untuk mudahkan pembaca scan butiran maklumat rumah sewa anda berbanding menulis dalam bentuk karangan panjang.

ELAKKAN tulisan singkatan macam selalu anda tulis dalam WhatsApp/SMS sebab anda juga akan mengundang kecelaruan maksud ayat kepada para pembaca. 

Masih tak tahu macam mana nak mula tulis description  rumah sewa yang menarik juga? Jangan risau. Baca tips kat bawah ni pula…

#1: Tanya diri anda 3 soalan ini

  1. Apa headline paling BEST untuk penyewa berhenti scroll iklan & baca iklan anda?
  2. Adakah kawasan ini mudah akses dengan lebuh raya/pengangkutan awam terdekat/jalan raya keluar masuk yang mudah/lain-lain -kemudahan asas yang ada di kawasan ni?
  3. Apa yang menarik kat kawasan kejiranan saya ni?
    1. Contohnya ciri-ciri unik/aktiviti yang ada di kawasan anda – adakah berdekatan tasik, taman rekreasi, taman bunga/burung

#2: Format Tulisan

Kalau anda masih ingat format menulis karangan waktu zaman sekolah dahulu, mulakan ayat anda dengan pendahuluan, isi dan diakhiri dengan kesimpulan. 

Nak tulis description rumah sewa pun kena ikut format yang betul tau. Tapi jangan pula tulis dalam bentuk karangan. Tengok contoh kat bawah ni untuk cara menulis yang betul:

Contoh:

i. Pendahuluan

Terletak di tengah-tengah Bandaraya Petaling Jaya, apartmen yang serba lengkap ini mempunyai:

– Tempat beriadah berdekatan seperti bowling, pusat beli-belah dan lain-lain.

– 5 minit dari lebuhraya KESAS dan NKVE

sertakan gambar contoh yang power & HD

ii. Isi 1  (poin paling menarik)

– Fakta menarik! Terdapat sebuah pusat rekreasi Jumpstreet Asia yang terkenal dengan  trampolin dan permainan dodgeball berhampiran dengan kawasan apartmen.

iii. Isi 2

– Mempunyai sebuan taman tema kanak-kanak terkenal dan berdekatan iaitu Kidzania KL khas untuk anak-anak anda bersuka-ria. 

iv. Penutup/Kesimpulan

– Sama ada anda berkeluarga kecil atau golongan profesional, pelbagai perkara boleh anda lakukan di sini – hanya beberapa minit sahaja daripada kediaman anda!

Kemudian, gabungkan keseluruhan maklumat yang anda telah tulis dalam satu ringkasan pendek dan padat dalam bentuk poin untuk bakal penyewa anda baca dan lebih tertarik untuk menyewa.

                                                     ————————————

Tapi kalau anda nak senang lagi dan taknak fikir banyak, gunalah SPEEDHOME sebab dalam SPEEDHOME, kami akan mudahkan cara untuk anda iklankan rumah sewa anda tak sampai 30 minit pun! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *