Langkah pertama jika anda belum mengisytiharkan pendapatan sewa
Isytiharkan pendapatan sewa dalam pulangan tahunan LHDN (Borang BE untuk pemastautin, Borang M untuk bukan pemastautin) untuk setiap Tahun Taksiran tertunggak. Tiada ambang minimum — ringgit pertama sewa kediaman sudah tertakluk cukai, dan LHDN boleh membuka semula taksiran sehingga tujuh tahun.
SPEEDHOME mengendalikan beberapa ribu tenansi aktif di seluruh Malaysia, dan corak yang paling kerap kami nampak pada pelanggan baru ialah tertinggal satu atau dua Tahun Taksiran sebelum meminta bantuan menyusun semula — ia bukan kes pinggir, ia corak sebenar. Kebanyakan tuan tanah yang tertinggal bukan kerana mengelak, tetapi kerana tidak pasti sama ada sewa satu unit perlu dilaporkan, atau menunggu sehingga jumlahnya "cukup besar". Jawapannya: ya, dari hartanah pertama dan tahun pertama sewa diterima. LHDN boleh membuka semula taksiran dalam tempoh tujuh tahun, jadi tahun yang tidak difailkan kekal terdedah sehingga dilaporkan.
Untuk menyusun semula, kumpulkan tiga blok asas: perjanjian sewaan yang telah dicop untuk setiap Tahun Taksiran, lejar sewa bulanan dipadankan dengan penyata bank, dan resit perbelanjaan yang anda ingin tuntut. Ini adalah bahan yang sama yang menyokong potongan anda — tanpa resit, pendapatan bersih anda menjadi lebih tinggi daripada kedudukan sebenar, dan cukai yang perlu dibayar juga lebih tinggi. Untuk rangka kerja penyimpanan rekod penuh, baca panduan cukai pendapatan sewa untuk tuan rumah.
Perbelanjaan yang boleh ditolak di bawah Seksyen 4(d)
Untuk penyewaan kediaman biasa di bawah Seksyen 4(d), LHDN membenarkan tolakan untuk perbelanjaan langsung yang ditanggung sepenuhnya dan secara eksklusif untuk menghasilkan pendapatan sewa: cukai taksiran dan cukai tanah, faedah pinjaman, premium insurans kebakaran, kos kutipan dan penguatkuasaan sewa, kos pembaharuan atau penyewa seterusnya, dan pembaikan biasa.
Senarai ini datang dari Ketetapan Awam LHDN No. 12/2018. Senarai ini memang ketat — hanya kos yang menghasilkan sewa daripada sumber yang sudah ada layak ditolak, bukan kos yang membentuk sumber tu. Itulah pembahagi yang paling sering disalah faham oleh tuan tanah yang baru melaporkan.
| Kategori perbelanjaan | Boleh ditolak di bawah 4(d) | Bukti yang perlu disimpan |
|---|---|---|
| Cukai taksiran dan cukai tanah | Ya | Bil tahunan pihak berkuasa tempatan dan resit bayaran |
| Faedah pinjaman (bukan prinsipal) | Ya | Jadual faedah tahunan dari bank |
| Premium insurans kebakaran | Ya | Polisi, invois, bukti bayaran |
| Kos pembaharuan atau penyewa seterusnya (termasuk komisyen ejen) | Ya | Invois ejen terikat kepada renewal atau tukar penyewa |
| Pembaikan biasa (kekalkan kondisi sedia ada) | Ya | Invois kontraktor, gambar, resit |
| Pengiklanan penyewa pertama | Tidak — perbelanjaan awal | Simpan rekod, jangan tuntut |
| Yuran guaman dan duti setem perjanjian pertama | Tidak — perbelanjaan awal | Simpan rekod, jangan tuntut |
| Bayaran balik prinsipal gadai janji | Tidak | Faham pembahagian dari penyata bank |
Perbelanjaan awal — pengiklanan, yuran guaman untuk perjanjian sewaan pertama, duti setem, dan komisyen ejen penyewa pertama — tidak boleh ditolak terhadap pendapatan sewa kerana ia mencipta sumber pendapatan, bukan menghasilkan pendapatan daripadanya. Ini terpakai sama ada sewa dikenakan cukai di bawah Seksyen 4(a) atau 4(d). Untuk pecahan item khusus, lihat panduan tolakan faedah pinjaman dan panduan tolakan kos baik rupa.
Kadar cukai: pemastautin vs bukan pemastautin
Pemastautin dikenakan skala progresif biasa selepas pelepasan peribadi; bukan pemastautin dikenakan kadar rata 30% atas pendapatan sewa bersih dari Tahun Taksiran 2020 dan tidak mendapat pelepasan peribadi, tetapi perbelanjaan yang dibenarkan masih boleh ditolak sebelum kadar itu digunakan.
Perbezaan ini menjelaskan mengapa anggaran cukai anda boleh jauh berbeza daripada jiran yang mempunyai jumlah sewa yang sama. Kadar bukan pemastautin digunakan kepada pendapatan selepas potongan, bukan sewa kasar.
| Status pemastautin | Kadar | Pelepasan peribadi | Asas pengiraan |
|---|---|---|---|
| Pemastautin | Skala progresif berwajaran | Ya, ke atas jumlah pendapatan | Sewa bersih + pendapatan lain |
| Bukan pemastautin | 30% kadar rata (TA2020) | Tidak | Pendapatan sewa bersih selepas potongan |
Jika status pemastautin anda berubah (contohnya, anda bekerja di luar negara untuk sebahagian tahun), pengelasan untuk setiap Tahun Taksiran mesti disemak secara berasingan. Bukan pemastautin yang belum melaporkan beberapa tahun sewa perlu menjangkakan kadar 30% ke atas setiap tahun yang tertunggak, selepas potongan yang disokong dokumen.
Contoh pengiraan: bukan pemastautin dengan tolakan
Sewa kasar RM24,000 setahun, tolakan dibenarkan RM6,000 (cukai taksiran, faedah pinjaman, pembaikan biasa, insurans kebakaran) → sewa bersih RM18,000 → cukai 30% = RM5,400 setahun. Bandingkan dengan pemastautin pada julat pendapatan yang sama selalunya membayar lebih rendah selepas pelepasan peribadi, kerana pelepasan peribadi langsung tidak tersedia untuk bukan pemastautin. Angka ini hanya sebagai ilustrasi mekanisme — caj sebenar bergantung pada pulangan penuh anda.
Bilakah sewa masuk Seksyen 4(a) berbanding 4(d)?
Untuk sewa kediaman jangka panjang yang biasa (penyewa menandatangani 12 bulan, tuan tanah tidak menyediakan perkhidmatan sokongan menyeluruh), pendapatan sewa di bawah Seksyen 4(d) Akta Cukai Pendapatan 1967 sebagai sumber bukan perniagaan. Jika aktiviti sewaan menjadi lebih "kaya perkhidmatan" — sebagai contoh, perkhidmatan pengemasan tetap, penyambut tetamu, pengurusan permintaan harian — ia boleh dikelaskan di bawah Seksyen 4(a) sebagai sumber perniagaan. Pengelasan ini penting kerana ia menentukan sama ada kerugian dan elaun modal boleh digunakan, dan rekod apa yang LHDN boleh minta. Jika profil sewaan anda berada di sempadan, rujuk ejen cukai sebelum fail.
Adakah tuan tanah kediaman perlu caj SST ke atas sewa?
Tidak. Penyewaan perumahan kediaman — rumah teres, pangsapuri, kondominium, banglo, servis suite — berada di luar skop cukai perkhidmatan, jadi tuan tanah kediaman biasa tidak mencaj SST ke atas sewa. Cukai perkhidmatan hanya terpakai kepada penyewaan komersial dan perkhidmatan sewaan bukan kediaman tertentu.
Fakta ini penting kerana beberapa panduan umum mengelirukan semua jenis sewaan sebagai tertakluk kepada SST. Untuk penyewaan kediaman jangka panjang yang biasa, ia tidak berkenaan. Tuan tanah yang juga menjalankan perkhidmatan penginapan komersial jangka pendek berada dalam ruang lingkup yang berbeza dan perlu nasihat berasingan.
Rekod e-Invoice dan kesediaan pemfailan
Gunakan peraturan e-Invoice sebagai pencetus penyimpanan rekod, bukan sebagai alasan untuk mencipta potongan. Perbelanjaan sewa masih perlu dibenarkan di bawah Ketetapan Awam 12/2018 sebelum ia boleh dituntut, tanpa mengira format invois.
Tuan tanah individu belum diwajibkan mengeluarkan e-Invoice untuk pendapatan sewa peribadi jika pendapatan/jualan tahunan di bawah RM500,000; mereka antara RM500,000 dan RM1 juta dibawa masuk dari 1 Julai 2026. Di mana penyewa adalah perniagaan, penyewa perniagaan mengeluarkan e-Invoice bilik-mandiri untuk sewa yang dibayarnya. e-Invoicing berjalan pada sistem MyInvois LHDN. Untuk langkah borang yang terperinci, rujuk langkah mengisi Borang B/BE untuk sewa.
Bagaimana SPEEDHOME membantu membina rekod sewa
Data operasi SPEEDHOME merentasi beribu-ribu tenansi yang diurus menunjukkan bahawa tuan tanah yang terpaksa membina semula tiga tahun rekod dengan dokumen sudah tersusun di satu tempat biasanya selesai dalam masa beberapa hari bekerja, bukan berminggu-minggu — lejar sepadan dengan penyata bank, invois pembaikan dan gambar serah terima sudah dipautkan ke hartanah.
Ini tidak menggantikan ejen cukai — pengelasan 4(a) berbanding 4(d), keputusan potongan, dan pemfailan itu sendiri masih memerlukan semakan profesional untuk apa-apa yang kompleks. Ia bermakna apabila anda duduk untuk melaporkan tahun yang tertunggak, bahan mentah yang ejen cukai anda akan minta sudah tersusun, bukan bertaburan dalam e-mel. Ketahui lebih lanjut di perkhidmatan tuan tanah SPEEDHOME.
FAQ
Berapa tahun ke belakang saya boleh mengisytiharkan pendapatan sewa yang tertunggak?
Simpan rekod sekurang-kurangnya tujuh tahun dari tarikh memfailkan pulangan Tahun Taksiran yang berkaitan; LHDN boleh membuka semula taksiran dalam tempoh tersebut. Jika anda tidak memfailkan untuk satu tahun, tahun itu kekal terbuka sehingga dilaporkan. Untuk memfailkan Tahun Taksiran yang tertunggak, isikan borang yang betul untuk tahun tersebut (BE untuk pemastautin, M untuk bukan pemastautin) dan hantar melalui e-Filing MyTax sebelum 30 Jun tahun berikutnya — atau rujuk ejen cukai untuk prosedur semasa jika borang tahun lampau perlu dihantar secara manual.
Adakah saya boleh menuntut semula potongan untuk tahun-tahun yang saya tidak laporkan?
Anda boleh menuntut perbelanjaan yang dibenarkan untuk mana-mana Tahun Taksiran yang anda laporkan, tetapi setiap potongan mesti disokong resit dan invois yang bertarikh dalam tahun berkenaan. Tanpa bukti sumber, potongan boleh ditolak semasa pertanyaan. Rekonstruksi anggaran tanpa dokumen biasanya tidak diterima.
Bolehkah saya menolak pembaikan dan pengubahsuaian yang sama?
Tidak bersama-sama. Pembaikan yang memulihkan hartanah kepada kondisi sedia ada boleh ditolak di bawah 4(d). Pengubahsuaian, naik taraf, atau penambahbaikan yang meningkatkan hartanah melebihi kondisi asalnya tidak boleh ditolak terhadap pendapatan sewa. Apabila garisan tidak jelas, fotografikan kondisi sebelum kerja dan dapatkan penerangan bertulis kontraktor.
Adakah saya perlu mencaj SST ke atas penyewa kediaman saya?
Tidak. Penyewaan perumahan kediaman berada di luar skop cukai perkhidmatan. SST hanya terpakai kepada penyewaan komersial dan perkhidmatan sewaan bukan kediaman tertentu, dan hanya setelah penyedia melepasi ambang pendaftaran.
Adakah tuan tanah mendapat pelepasan cukai khas?
Tidak. Tiada pelepasan cukai pendapatan khas untuk menjadi tuan tanah. Pendapatan sewa dikurangkan oleh perbelanjaan yang dibenarkan di bawah Ketetapan Awam 12/2018, kemudian pelepasan peribadi biasa individu digunakan ke atas jumlah pendapatan untuk pemastautin. Bukan pemastautin tidak mendapat pelepasan peribadi sama sekali.
Bilakah saya perlu gunakan ejen cukai?
Gunakan ejen cukai apabila anda melaporkan beberapa tahun tertunggak, anda adalah bukan pemastautin, anda memiliki beberapa unit, anda telah menerima notis CP500, atau LHDN telah membangkitkan pertanyaan. Kos semakan ejen biasanya lebih kecil daripada kos pemfailan yang salah, terutamanya apabila pengelasan 4(a) berbanding 4(d) atau kadar bukan pemastautin terlibat.