For Landlords

Bagaimana Cara Membuat Tuntutan Insurans SPEEDHOME

Apa yang Boleh Saya Tuntut

Definisi Kerugian Sewa, Isi Rumah dan Manfaat Tidak Keselesaan

Kerugian Sewa

SPEEDHOME + Allianz Rental Protection melindungi kerugian sehingga 2 bulan sewa untuk situasi penyewa anda melarikan diri semasa penyewaan dan banyak lagi.

Isi Rumah

Isi rumah ialah barang-barang yang akan anda bawa jika anda berpindah rumah dan ia boleh dialihkan, seperti perabot, meja, kabinet & almari pakaian, katil, kerusi, peti sejuk, mesin basuh, ketuhar / microwave dan sebagainya. Item ‘Kelengkapan dan Lekapan’ seperti dinding pemisah, singki, penghawa dingin, mangkuk tandas, kabinet dapur dan lain-lain secara amnya adalah barangan tidak boleh dialih dan dilekatkan pada struktur bangunan, ia tidak termasuk di bawah Kandungan Isi Rumah.

Manfaat Tidak Keselesaan

Sekiranya penyewa melarikan diri atau meninggalkan penyewaan dan Perjanjian Penyewaan ditamatkan, Manfaat Ketidakselesaan akan menampung sehingga jumlah had perlindungan insuran untuk kerja-kerja pembaikan kecil; perbelanjaan pembersihan; dan bil utiliti tertunggak yang ditanggung oleh penyewa.

Pengecualian

Pengecualian ialah peruntukan polisi yang memansuhkan perlindungan untuk beberapa jenis risiko. Dalam istilah biasa, senarai berikut akan menjelaskan beberapa jenis senario yang TIDAK dilindungi oleh insurans ini:

1) Kehilangan sewa

 • Kehilangan sewa tidak boleh dituntut sekiranya terdapat penyewa pengganti yang menandatangani perjanjian penyewaan dengan tuan rumah yang memulakan kontrak penyewaan sebelum tamat tempoh 4 minggu tempoh kehilangan sewa.
 • Illustration: If the loss of rent is incurred on 1st July, loss of rent is inadmissible upon landlord entering into a new tenancy agreement with replacement tenant to commence tenancy on 28th July. However, loss of rent is admissible only if the commencement date is on or after 29th July.
 • Ilustrasi: Jika kerugian sewa ditanggung pada 1 Julai, kerugian sewa tidak boleh diterima apabila tuan rumah membuat perjanjian penyewaan baharu dengan penyewa pengganti untuk memulakan penyewaan pada 28 Julai. Walau bagaimanapun, kehilangan sewa hanya boleh diterima jika tarikh permulaan kontrak berkuatkuasa pada atau selepas 29 Julai.

2) Bahagian Manfaat Tidak Keselesaan & Kandungan Isi Rumah

 • Haus dan Lusuh: Apabila kerosakan kandungan isi rumah berkemungkinan disebabkan oleh mutu kerja yang lemah / pemasangan yang lemah / bahan binaan yang lemah, ia diklasifikasikan sebagai haus dan lusuh yang tidak boleh dituntut (melainkan kemungkinan terdapat tindakan kerosakan dengan sengaja oleh penyewa). Jika penyaman udara tidak berfungsi kerana terlalu panas akibat mineral atau habuk yang terkumpul di dalam pemampat, ia dianggap haus dan lusuh semasa penggunaan yang tidak boleh dituntut.
 • Tukar Kunci Pintu: Kos menukar kunci pintu atas sebab keselamatan kerana penyewa tidak menyerahkan kunci tidak boleh dituntut.
 • Serangga Perosak: Isu serangga perosak (disebabkan oleh kutu, lipas, pepijat, tikus atau yang setara) yang menyebabkan kandungan isi rumah menjadi tidak bersih atau tidak boleh digunakan kerana masalah kesihatan seperti peti sejuk atau tilam rosak tidak boleh dituntut juga
 • Cuaca Melampau: Kerosakan akibat daripada perubahan kelembapan melampau atau kekeringan atmosfera atau suhu, pendedahan kepada cahaya tidak boleh dituntut (melainkan kerugian atau kerosakan tersebut disebabkan oleh ribut, fros atau kebakaran).
 • Kecacatan Mekanikal: Kerosakan akibat kecacatan mekanikal / kekacauan mekanikal / kerosakan mekanikal peralatan elektronik tidak boleh dituntut.
 • Calar: Calar atau kemek mana-mana artikel atau keretakan dan/atau pecahan kaca, china, tembikar, marmar, rekod gramofon dan/atau barang yang bersifat rapuh tidak boleh dituntut (melainkan disebabkan oleh perompak, pencuri dan/atau kebakaran.)
 • Kerosakan struktur akibat kecurian oleh bukan penyewa: Ia tidak boleh dituntut di bawah polisi. Bahagian manfaat tidak keselesaan polisi meliputi (a) kerja-kerja pembaikan kecil sekiranya Penyewa melarikan diri / meninggalkan premis sewaan dan perjanjian penyewaan ditamatkan dalam tempoh insurans. Oleh itu, kerosakan struktur akibat kecurian oleh bukan penyewa tidak termasuk dalam perlindungan polisi.

Proses Tuntutan

claim process

Setelah kes lalai berlaku, berikut adalah dokumen digital yang harus anda serahkan (Tidak perlu dokumen fizikal):

 1. Anda, sebagai tuan rumah, mesti membuat laporan polis di mana-mana balai polis dalam masa 3 hari setelah penyewa keluar dari rumah. Anda mesti membuat satu laporan polis untuk setiap perkara yang ingin anda tuntut seperti utiliti tertunggak, ganti rugi atau sewa yang belum dibayar. Senaraikan keterangan kerosakan dan jumlah utiliti yang belum dibayar ke SPEEDHOME dan kami akan memberi nasihat mengenai kandungan laporan polis. Sila rujuk SINI untuk contoh laporan polis.
 2. Gambar: Anda harus mengunjungi premis untuk mengesahkan bahawa penyewa telah meninggalkan kediaman tersebut. Kirim sekurang-kurangnya 3 foto pelbagai sudut High Definition (HD) pada setiap kandungan item yang anda ingin membuat tuntutan untuk menunjukkan bahagian yang rosak atau kawasan yang terjejas dan juga foto pandangan umum item tersebut. Kami menggalakkan tuan rumah menghantar gambar dalam format JPG, PNG mengenai kerosakan tersebut. Foto adalah wajib disediakan untuk menuntut sebarang jenis kerosakan dan keadaan kebersihan rumah. Sekiranya anda hanya berjaya menyerahkan satu foto untuk setiap item yang rosak dan foto itu sendiri tidak konklusif untuk menyamai deskripsi kerosakan, maka akan ada beberapa pengambilan gambar lain yang perlu dijelaskan.
 3. Dokumen Harga: Anda harus menyiapkan dokumen harga yang disenaraikan di atas untuk mengemukakan tuntutan. Untuk barang gantian, jika tidak ada resit asal yang diserahkan, akan ada ketidakpastian 10% -50% untuk jumlah tuntutan barang perabot masing-masing kerana resit sangat penting untuk bukti pemilikan barang tersebut. Anda harus memberitahu kami mengenai tahun pembelian kepada kami sebagai maklumat tambahan sekiranya anda tidak mempunyai resit asal sambil melengkapkan maklumat tambahan dengan tangkapan skrin harga barang yang sama di kedai runcit atau kedai dalam talian.  
 4. Laporan Teknikal / Penyataan Tukang: Untuk item yang memerlukan pembaikan atau penggantian, laporan teknikal atau pernyataan bertulis oleh tukang diperlukan untuk menjelaskan 2 masalah: 
  (i) Bahagian barang yang rosak;
  (ii) Mengapa ia rosak atau apa yang mungkin menjadi penyebab ia rosak.
  Tangkapan skrin perbualan WhatsApp antara anda dan tukang sudah mencukupi sementara tukang mesti ada untuk disoal melalui telefon jika diperlukan.

Bila waktu sesuai untuk hantar?

 • Tuntutan insurans tidak dapat dilaksanakan sekiranya penyewa masih menghuni di dalam rumah. 
 • Hantarkan laporan tuntutan anda dalam masa 2 minggu dari kejadian itu. Selepas 2 minggu, permintaan tidak akan dilayan.

Definisi faedah ketidakselesaan dan isi rumah

Faedah ketidakselesaan

 • Bil-bil utiliti: TNB, air dan Indah Water SAHAJA.Lain-lain bil utiliti tidak boleh dituntut. 
 • Kos pembersihan
 • Pembaikan, lebih kepada item lekapan dan kelengkapan. Semua barang yang tidak boleh bergerak
 • Sebagai contoh, pemanas air adalah salah satu barangan elektrik di dalam rumah. Walaupun begitu, memandangkan ianya tidak boleh bergerak dan terlekat pada dinding, barangan ini boleh dikira sebagai lekapan dan kelengkapan. Contoh lain dari kategori ini termasuk kipas siling, penyaman udara, lampu, almari pakaian terbina dalam, kabinet terbina dalam atau sebarang isi rumah terbina dalam, pagar tirai dll.

Isi Rumah

Kandungan isi rumah yang ditakrifkan sebagai barang yang akan anda bawa jika anda pindah dan ia boleh dipindahkan. Contoh: perabot, meja, kabinet & almari yang berdiri sendiri, tempat tidur, kerusi, peti sejuk, mesin basuh,  ketuhar panas/ ketuhar gelombang mikro dll.

Tips Berguna

 • Dapatkan sebut harga pembaikan dari pasaran tukang seperti di kaodim.com dan servishero.com 
 • Dapatkan sebut harga pembersihan dari pembekal pembersih seperti maideasy.my
 • Dapatkan sebut harga dari pasaran dalam talian seperti lazada.com.my atau shopee.com.my
 • Tangkap banyak sudut gambar untuk menggambarkan kerosakan yang berlaku pada perabot 
 • Tidak dapat mencari sumber kontraktor yang berkaitan untuk memperbaiki kerosakan? Hubungi kami di [email protected] kerana kami mempunyai senarai kontraktor untuk perimbangan anda 
 • Sila perhatikan perbezaan antara sebut harga dan resit. Anda harus menyerahkan semua resit untuk pembayaran tuntutan. Sekiranya sebut harga dihantar dan bukan resit, Allianz tidak dapat melunaskan tuntutan tersebut. Harap perhatikan perbezaan antara tuntutan yang disetujui dan pembayaran tuntutan, kerana anda boleh mengemukakan sebut harga untuk mendapatkan jumlah kelulusan dan terus meminta kontraktor memperbaikinya, kemudian anda boleh menyerahkan resit pembaikan kepada Allianz untuk tujuan pembayaran tuntutan. Dalam konteks anda membeli perabot 10 tahun yang lalu dan anda kehilangan resit asalnya, anda hanya perlu memberikan sebut harga untuk unit pengganti dan mengemukakan untuk diluluskan. Setelah mendapat persetujuan, anda boleh terus membeli unit penggantian dan memberikan resit penggantian tersebut untuk pengeluaran tuntutan. 
 • Allianz akan melantik pelaras tuntutan sekiranya jumlah nilai tuntutan melebihi RM15,000.00 dan penilaian tuntutan akan memakan masa sehingga 60 hari bekerja untuk diselesaikan.
 • Tuan rumah dinasihatkan untuk mempertimbangkan untuk meneruskan pembaikan terlebih dahulu jika barang hanya mengalami kerosakan kecil dan masih dalam keadaan dapat digunakan. Pihak Allianz hanya akan mempertimbangkan elaun kerosakan sekiranya barang tersebut masih boleh digunakan dan jika tuan rumah ingin mengganti barang tersebut.

Jangkaan Garis Masa

Setelah menyerahkan dokumen yang relevan, tuntutan dapat dikeluarkan dalam masa:
Kehilangan sewa sehingga dua (2) bulan 3-7 hari
 Manfaat ketidakselesaan/utiliti & kerosakan kecil sehingga RM1,000 3-7 hari
Manfaat kecurian atau kecurian isi rumah sehingga RM15,000 21-30 hari

Untuk keterangan lebih lanjut, sila hubungi kami di [email protected]

Sudah bersedia untuk mengemukakan tuntutan? Klik butang berikut untuk menghantarnya:

Leave a Reply

Your email address will not be published.