Proses Tuntutan

Proses Tuntutan

Setelah kes lalai berlaku, berikut adalah dokumen digital yang harus anda serahkan (Tidak perlu dokumen fizikal):

 1. Anda, sebagai tuan rumah, mesti membuat laporan polis di mana-mana balai polis dalam masa 3 hari setelah penyewa keluar dari rumah. Anda mesti membuat satu laporan polis untuk setiap perkara yang ingin anda tuntut seperti utiliti tertunggak, ganti rugi atau sewa yang belum dibayar. Senaraikan keterangan kerosakan dan jumlah utiliti yang belum dibayar ke SPEEDHOME dan kami akan memberi nasihat mengenai kandungan laporan polis. Sila rujuk SINI untuk contoh laporan polis.
 2. Gambar: Anda harus mengunjungi premis untuk mengesahkan bahawa penyewa telah meninggalkan kediaman tersebut. Kirim sekurang-kurangnya 3 foto pelbagai sudut High Definition (HD) pada setiap kandungan item yang anda ingin membuat tuntutan untuk menunjukkan bahagian yang rosak atau kawasan yang terjejas dan juga foto pandangan umum item tersebut. Kami menggalakkan tuan rumah menghantar gambar dalam format JPG, PNG mengenai kerosakan tersebut. Foto adalah wajib disediakan untuk menuntut sebarang jenis kerosakan dan keadaan kebersihan rumah. Sekiranya anda hanya berjaya menyerahkan satu foto untuk setiap item yang rosak dan foto itu sendiri tidak konklusif untuk menyamai deskripsi kerosakan, maka akan ada beberapa pengambilan gambar lain yang perlu dijelaskan.
 3. Kepala Surat Penyata Bank: Ini diperlukan untuk Allianz mengesahkan butiran akaun bank penerima tuntutan supaya pembayaran tuntutan akan dipindahkan kepada penerima yang betul.
 4. Contoh gambar seperti di bawah:
  Example of letter head of bank statement
 5. Borang e-Pembayaran: Isi maklumat anda, agar Allianz dapat memulakan nasihat pembayaran kepada anda. Anda boleh memuat turun borang di sini.
 6. Dokumen Harga: Anda harus menyiapkan dokumen harga yang disenaraikan di atas untuk mengemukakan tuntutan. Untuk barang gantian, jika tidak ada resit asal yang diserahkan, akan ada ketidakpastian 10% -50% untuk jumlah tuntutan barang perabot masing-masing kerana resit sangat penting untuk bukti pemilikan barang tersebut. Anda harus memberitahu kami mengenai tahun pembelian kepada kami sebagai maklumat tambahan sekiranya anda tidak mempunyai resit asal sambil melengkapkan maklumat tambahan dengan tangkapan skrin harga barang yang sama di kedai runcit atau kedai dalam talian.  
 7. Laporan Teknikal / Penyataan Tukang: Untuk item yang memerlukan pembaikan atau penggantian, laporan teknikal atau pernyataan bertulis oleh tukang diperlukan untuk menjelaskan 2 masalah: 
  (i) Bahagian barang yang rosak;
  (ii) Mengapa ia rosak atau apa yang mungkin menjadi penyebab ia rosak.
  Tangkapan skrin perbualan WhatsApp antara anda dan tukang sudah mencukupi sementara tukang mesti ada untuk disoal melalui telefon jika diperlukan.

Bila waktu sesuai untuk hantar?

 • Tuntutan insurans tidak dapat dilaksanakan sekiranya penyewa masih menghuni di dalam rumah. 
 • Hantarkan laporan tuntutan anda dalam masa 2 minggu dari kejadian itu. Selepas 2 minggu, permintaan tidak akan dilayan.

Definisi faedah ketidakselesaan dan isi rumah

Faedah ketidakselesaan

 • Bil-bil utiliti: TNB, air dan Indah Water SAHAJA.Lain-lain bil utiliti tidak boleh dituntut. 
 • Kos pembersihan
 • Pembaikan, lebih kepada item lekapan dan kelengkapan. Semua barang yang tidak boleh bergerak
 • Sebagai contoh, pemanas air adalah salah satu barangan elektrik di dalam rumah. Walaupun begitu, memandangkan ianya tidak boleh bergerak dan terlekat pada dinding, barangan ini boleh dikira sebagai lekapan dan kelengkapan. Contoh lain dari kategori ini termasuk kipas siling, penyaman udara, lampu, almari pakaian terbina dalam, kabinet terbina dalam atau sebarang isi rumah terbina dalam, pagar tirai dll.

Isi Rumah

Kandungan isi rumah yang ditakrifkan sebagai barang yang akan anda bawa jika anda pindah dan ia boleh dipindahkan. Contoh: perabot, meja, kabinet & almari yang berdiri sendiri, tempat tidur, kerusi, peti sejuk, mesin basuh,  ketuhar panas/ ketuhar gelombang mikro dll.

Tips Berguna

 • Dapatkan sebut harga pembaikan dari pasaran tukang seperti di kaodim.com dan servishero.com 
 • Dapatkan sebut harga pembersihan dari pembekal pembersih seperti maideasy.my
 • Dapatkan sebut harga dari pasaran dalam talian seperti lazada.com.my atau shopee.com.my
 • Tangkap banyak sudut gambar untuk menggambarkan kerosakan yang berlaku pada perabot 
 • Tidak dapat mencari sumber kontraktor yang berkaitan untuk memperbaiki kerosakan? Hubungi kami di [email protected] kerana kami mempunyai senarai kontraktor untuk perimbangan anda 
 • Sila perhatikan perbezaan antara sebut harga dan resit. Anda harus menyerahkan semua resit untuk pembayaran tuntutan. Sekiranya sebut harga dihantar dan bukan resit, Allianz tidak dapat melunaskan tuntutan tersebut. Harap perhatikan perbezaan antara tuntutan yang disetujui dan pembayaran tuntutan, kerana anda boleh mengemukakan sebut harga untuk mendapatkan jumlah kelulusan dan terus meminta kontraktor memperbaikinya, kemudian anda boleh menyerahkan resit pembaikan kepada Allianz untuk tujuan pembayaran tuntutan. Dalam konteks anda membeli perabot 10 tahun yang lalu dan anda kehilangan resit asalnya, anda hanya perlu memberikan sebut harga untuk unit pengganti dan mengemukakan untuk diluluskan. Setelah mendapat persetujuan, anda boleh terus membeli unit penggantian dan memberikan resit penggantian tersebut untuk pengeluaran tuntutan. 
 • Allianz akan melantik pelaras tuntutan sekiranya jumlah nilai tuntutan melebihi RM15,000.00 dan penilaian tuntutan akan memakan masa sehingga 60 hari bekerja untuk diselesaikan.
 • Tuan rumah dinasihatkan untuk mempertimbangkan untuk meneruskan pembaikan terlebih dahulu jika barang hanya mengalami kerosakan kecil dan masih dalam keadaan dapat digunakan. Pihak Allianz hanya akan mempertimbangkan elaun kerosakan sekiranya barang tersebut masih boleh digunakan dan jika tuan rumah ingin mengganti barang tersebut.

Jangkaan Garis Masa

Setelah menyerahkan dokumen yang relevan, tuntutan dapat dikeluarkan dalam masa:
Kehilangan sewa sehingga dua (2) bulan 3-7 hari
 Manfaat ketidakselesaan/utiliti & kerosakan kecil sehingga RM1,000 3-7 hari
Manfaat kecurian atau kecurian isi rumah sehingga RM15,000 21-30 hari

Untuk keterangan lebih lanjut, sila hubungi kami di [email protected]

Sudah bersedia untuk mengemukakan tuntutan? Klik butang berikut untuk menghantarnya:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *