For Tenants

9 Rumah Sewa Murah Laluan LRT Kelana Jaya

Mencari rumah sewa murah sekitar laluan LRT Kelana Jaya? Kami faham pengangkutan awam penting untuk penghuni kawasan bandar bagi mengelak kesesakan lalu lintas. 

Pengangkutan awam seperti LRT boleh membantu anda untuk sampai ke destinasi tujuan tanpa perlu memikirkan tempat letak kereta, tol atau kesesakan jalan raya. 

Rata-rata penduduk di Kuala Lumpur bersetuju kemudahan LRT amat membantu terutamanya di waktu puncak. 

LRT laluan Kelana Jaya adalah salah satu laluan landasan terpenting di Kuala Lumpur. Dengan jumlah 37 stesen, laluan ini masih kekal sebagai laluan transit aliran ringan terpanjang di Asia hingga hari ini. 

Mereka yang menyewa di kawasan berhampiran laluan landasan 46.4km ini dikatakan beruntung kerana laluan ini menghubungkan banyak kawasan. 

Jadi pasti nilai hartanah dan bangunan sepanjang laluan ini berharga dan akan lebih bernilai di masa depan. 

Tidak hairan lah banyak pemaju, pemilik rumah dan penyewa yang tertarik dengan tempat berhampiran. 

Di sini, kami telah senaraikan 9 Rumah Sewa Murah Di Kelana Jaya untuk disewa: 

  1. Seri Maya Condominium
  2. Putra Villa Condominium
  3. Suria Jelatek Condominium
  4. Vista Angkasa Apartment
  5. Suasana Sentral Condominium
  6. Corinthian Condominium
  7. Desa Putra Condominium
  8. Wangsa Metroview Condominium
  9. Chymes @ Gurney Residency

Seri Maya Condominium

Seri Maya Condominium Rumah Sewa Murah Sekitar Laluan LRT Kelana Jaya

Seri Maya Condominium terletak di Jalan Jelatek, kira-kira 180 meter dari Stesen LRT Setiawangsa. Dengan hanya 5 minit berjalan kaki, penyewa di sini boleh tiba di stesen LRT. 

Kondominium ini terdiri dari dua bahagian iaitu bangunan berkepadatan tinggi dan rendah. Bangunan berkenaan dinamakan Jelatek 1, Jelatek 2, Havana dan Savanna. 

Kondominium ini bukan sahaja dikelilingi persekitaran kawasan bandar yang membangun, tetapi juga lengkap dengan fasiliti kemudahan seperti gelanggang futsal, jakuzi, kolam renang dan lain-lain. 

Luasnya antara 1,147 hingga 3,500 kaki persegi bagi setiap unit rumah. Kondominium ini amat sesuai untuk dijadikan pilihan kerana harga permulaan jualan satu unit rumah hanyalah RM 633,750. 

Jadi sudah pasti harga sewaan pula jauh lebih murah kira-kira RM550 hingga RM3,600 bagi setiap unit. 

Putra Villa Condominium

Putra Villa Condominium Rumah Sewa Murah Sekitar Laluan LRT Kelana Jaya

Putra Villa Condominium terletak di satu lokasi strategik dengan jarak 500 meter dari Stesen LRT Gombak. 

Kondominium ini bersebelahan dengan Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 Kuala Lumpur (MRR2). Selain itu, ianya terletak hanya 2.3 KM dari Tunku Abdul Rahman University College (TARUC). 

Walaupun kondominium ini sudah lama dibangunkan, bangunan dan kemudahannya masih dijaga dan diselenggara dengan baik. 

Kondominium ini juga dilengkapi pelbagai fasiliti lengkap seperti kedai dobi, kolam renang, kedai keperluan harian, gimnasium dan kafeteria. 

Luas ukuran kediaman bermula dari 1,066 hingga 3,322 kaki persegi. Keluasan unit yang lebih besar sudah pasti bermula dengan harga yang lebih tinggi. 

Tetapi sebenarnya keluasan paling asas iaitu 1,066 kaki persegi sudah cukup selesa untuk didiami oleh golongan bujang atau keluarga kecil. Harga sewaan pula bermula RM1,500 hingga RM2,000.

Suria Jelatek Condominium

Suria Jelatek Condominium Rumah Sewa Murah Sekitar Laluan LRT Kelana Jaya

Suria Jelatek Condominium adalah kediaman mewah terletak di Ampang Hilir dengan harga yang mampu milik. 

Ini kerana kondominium ini hanya 550 meter dari Stesen LRT Jelatek. Ianya mempunyai akses terus ke MRR2, Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH) dan Jalan Tun Razak.

Apa yang menarik, kondominium ini juga terletak berhampiran kawasan kediaman kedutaan antarabangsa dan pusat membeli-belah Pavillion dan Suria KLCC. 

Unit kediaman yang ultra moden dan serba lengkap ini juga menawarkan gaya hidup inovatif dengan fasiliti seperti gimnasium, bilik permainan, dobi dan ruangan taman dek rehat di atas bumbung. 

Dilancarkan dengan harga sekitar RM 384 kaki persegi pada tahun 2010, luas ukuran satu unit kediaman bermula dari 858 hingga 1420 kaki persegi. 

Harga sewaan seunit yang bermula dari RM1,900 dan ke atas. Ianya berpatutan berikutan lokasi dan dikatakan antara kondominium mewah termurah di kawasan tersebut. 

Vista Angkasa Apartment

Vista Angkasa Apartment Rumah Sewa Murah Sekitar Laluan LRT Kelana Jaya

Vista Angkasa merupakan salah satu bangunan apartment paling awal dibina di Kampung Kerinchi (Bangsar South). 

Tetapi disebabkan lokasinya yang strategik, ia tetap menjadi pilihan ramai penyewa. Terletak 350 meter dari LRT Universiti, kebanyakan penyewa di sini adalah pelajar yang menuntut di Universiti Malaya dan mereka yang bekerja dia sekitar Bangsar South.

Mereka menyewa di sini kerana apartment jenis kos rendah ini dekat dengan kampus universiti mereka iaitu 2 KM jarak perjalanan dan dalam jarak berjalan kaki ke Bangsar South. 

Dengan fasiliti asas lengkap seperti kolam renang dan taman permainan, apartment ini juga dikawal oleh pengawal bagi memastikan keselamatan penduduk terjamin. Jarak apartment ini ke Giant Kelana Jaya hanyalah 15 minit perjalanan. 

Disebabkan rata-rata penyewa adalah pelajar universiti, maka harga purata sewaan apartment ini berada di tahap mampu milik. Dengan sewaan yang bermula dari RM450 hingga RM2,100

Penyewa boleh tinggal di satu unit kediaman dengan keluasan bermula dari 420 kaki persegi hingga 1,900 kaki persegi. 

Suasana Sentral Condominium

Suasana Sentral Condominium Rumah Sewa Murah Sekitar Laluan LRT Kelana Jaya

Suasana Sentral Condominium harus menjadi pilihan bagi mereka yang mahu tinggal berdekatan dengan Stesen KL Sentral. 

Dengan jarak 260 meter ke stesen tersebut, penyewa boleh memanfaatkan LRT Laluan Kelana Jaya untuk ke mana-mana. Terdapat juga banyak laluan pilihan lain seperti KTM, MRT, Monorel, ERL, KLIA Ekspres, ETS dan bas awam. 

Kondominium ini lengkap dengan semua fasiliti asas dan mewah seperti jakuzi, gelanggang badminton, sauna, gimnasium, taman permainan dan ruangan BBQ. 

Disebabkan lokasi yang berada di tengah-tengah bandar, kondominium ini mempunyai pengawasan keselamatan yang ketat. Balai Polis Kelana Jaya pula hanyalah 15 minit dari kondominium ini. 

Dengan jumlah 400 unit tersedia, berserta keluasan dari 1,432 hingga lebih 6,072 kaki persegi, kondominium ini amat luas untuk didiami. 

Tambahan pula dengan kemudahan pengangkutan awam di sekitarnya. Harga sewaan yang bermula sekitar RM4,000 amat berbaloi untuk penyewa yang mahu akses pada kemudahan seharian. 

Corinthian Condominium

Corinthian Condominium

Corinthian Condominium KLCC adalah kondominium mewah berkepadatan tinggi di Kuala Lumpur City Centre. 

Dengan jarak 300 meter dari Stesen LRT Ampang Park, kondominium ini berdekatan dengan beberapa restoran popular di Kuala Lumpur seperti Fuego, Strato dan Cantaloupe at Troika Sky Dining

Penduduk kondominium ini boleh menikmati suasana Kuala Lumpur dan Bukit Bintang kerana lokasinya di tengah-tengah kawasan tarikan tersebut. 

Beberapa sekolah antarabangsa seperti EtonHouse Malaysia, Iranian School dan Sayfol International School juga juga terletak berhampiran. 

Kondominium ini siap dibina dan dijual dengan harga RM 567 per kaki persegi pada 2016. Setiap unit pula berkeluasan antara dari 1,509 hingga 4,123 kaki persegi. Harga sewa pula bermula dari RM2,500 hingga RM5,000.

Ia pastinya bukan ruang kediaman kecil dan amat sesuai untuk seisi keluarga. Apa yang lebih menarik perhatian adalah senibina mewah kondominium ini dibina dengan konsep eksklusif tersendiri.

Desa Putra Condominium

Desa Putra Condominium

Desa Putra Condominium terletak di Wangsa Maju dengan jarak hanya 450 meter dari Stesen LRT Sri Rampai. Kompleks kondominium dengan jumlah 436 unit ini, dibina hanya 600 meter berjalan kaki dari Pusat Membeli Belah Wangsa Walk. 

Berhampiran kondominium ini pula adalah sekolah, bank, klinik, deretan restoran makanan segera dan kafe-kafe yang murah.

Kondominium ini mempunyai laluan pejalan kaki berbumbung yang terus ke Stesen LRT Sri Rampai. 

Penduduk kondominium ini mempunyai akses mudah ke Lembah Klang dengan melalui lebuhraya DUKE, AKLEH dan MRR2. 

Bukan itu sahaja, salah satu tarikan terbesar kondominium ini adalah persekitaran yang dikelilingi pokok dan bangunan pencakar langit. 

Dilancarkan dengan harga sekitar RM 474 kaki persegi pada tahun 2007, kondominium ini mempunyai keluasan saiz dari 1,246 hingga 1,340 kaki persegi bagi setiap unit. Harga sewa bermula pada RM1,800 hingga RM2,800

Walaupun kondominium ini telah dibina sedekad yang lalu, bangunan dan kemudahannya dijaga dengan baik, yang turut menjadi faktor penyumbang kepada permintaanyan yang tinggi hingga hari ini. 

Wangsa Metroview Condominium

Wangsa Metroview Condominium

Wangsa Metroview Condominium menjadi antara perintis kondominium mewah dan termurah di Wangsa Maju. Dengan jarak 600 meter dari Stesen LRT Wangsa Maju, kondominium ini seringkali menjadi pilihan pengguna kerap lebuhraya DUKE dan MRR2. 

Selain stesen LRT, kondominium ini juga dibina berhampiran dengan Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan (1.8 KM), Zoo Negara (3.2 KM) dan Dataran Wangsa Melawati (2.1 KM). 

Terletak di sudut Jalan Metro Wangsa, penduduk kondominium ini dijanjikan kemudahan akses ke KLCC dan Stesen Sentral KL melalui Laluan Kelana Jaya tanpa perlu menukar laluan landasan lain.

Semasa kondominium ini siap dibina, ia telah mencetuskan keterujaan orang ramai kerana keluasan per kaki persegi adalah 1,150. Dengan harga purata sewaan bulanan yang cuma bermula dari RM1,399 hingga RM2,100, kondominium ini amat murah untuk didiami berbanding dari harga pasaran semasa. 

Chymes @ Gurney Residency

Chymes @ Gurney Residency

Chymes Gurney Residency terletak di tengah-tengah Jalan Gurney Keramat. Kondominium mampu milik ini adalah sebuah lagi pembangunan oleh UEM Edgenta BHD iaitu sebuah anak syarikat di bawah UEM Group. 

Kediaman dengan 225 unit ini dibina dengan dua blok menara kondominium dan telah siap dibina pada 2016.

Dengan jarak hanya 800 meter berjalan kaki dari Stesen LRT Damai, kondominium ini dibina di atas Pusat Transformasi Bandar Mini (Mini UTC Keramat). 

Ini memudahkan penduduknya untuk menjalankan urusan rasmi. Selain itu, jarak kondominium ini ke Poliklinik Kelana Jaya pula hanyalah 20 minit. 

Tingkat paling atas Chymes Gurney pula menempatkan dek podium infiniti dan sebuah pusat urutan refleksologi. 

Penduduk boleh bersantai sambil menikmati pemandangan langit di Kuala Lumpur. Selain dari suasana cantik dan reka bentuk moden, penduduk boleh menggunakan fasiliti lain seperti gimnasium, ruangan barbeku, taman rekreasi dan kolam renang. 

Harga sewaan yang cuma bermula pada purata RM 799 hingga RM 5,500 bagi satu unit pula amat berpatutan dengan tawaran fasiliti kediaman kondominium yang lengkap dan lokasi nya yang strategik. 

Terdapat banyak kondominium pilihan untuk didiami di sekitar Kuala Lumpur yang berhampiran dengan pengangkutan awam dan hadir dengan fasiliti lengkap. 

Tetapi persoalannya, adakah kesemua kondominium ini boleh menawarkan harga mampu milik dan berpatutan kepada anda?

Jawapan kepada persoalan tersebut terletak pada diri anda sendiri. Dengan harga sewaan kediaman dan bilik di sekitar Lembah Klang yang semakin tinggi saban hari. 

Amatlah penting untuk penyewa mempertimbangkan pelbagai faktor sebelum keputusan menyewa dibuat.

Oleh itu, kami di SPEEDHOME sentiasa komited untuk membantu anda mencari kediaman pilihan yang terbaik. 

Kami bukan sahaja boleh bantu anda untuk membuat pilihan, tetapi kami juga mampu bantu anda berurusan secara terus kepada kepada pemilik rumah dan membantu anda mendapat pengesahan dokumen dari pesuruhjaya sumpah

Leave a Reply

Your email address will not be published.